A piacokon elkezdték már árulni. Az erdőkben egyébként bárki szedhet, de könnyű összetéveszteni a gyöngyvirág levelével, ami mérgezést okozhat. A szakemberek azt tanácsolják, hogyha bizonytalanok, dörzsöljék meg a levelét, az illata ugyanis elárulja.
Egymás mellett sorakoznak a hatalmas csokrokba szedett medvehagymák az egyik pécsi piacon, ott 300 forintért árulják. A szezonja már elindult, sokan saját maguk szedik az erdőkben. A Mecsekben is már rengeteget lehet belőle találni.
De van, aki le is fagyaszt belőle, hogy télen is bele tudja sütni a pogácsába.
Medvehagymát bárki szedhet kirándulás közben, azonban csak állami erdőkben szabad, méghozzá naponta maximum két kilónyit. Az árusításához pedig már külön engedély szükséges.
Már egy tatabányai tanösvényen is zöldellnek a falevelek között a medvehagymák. Egy táblán a lehetséges veszélyekre is felhívják a túrázók figyelmét, mivel könnyen össze lehet téveszteni a gyöngyvirág és kikerics levelével, amiknek a fogyasztása mérgezést is okozhat.
Ha azonban a medvehagyma levelét megdörzsöljük, akkor érezni egy hagymás, fokhagymás illatot, ami nagyon jellemző a növényre, ez a gyöngyvirág esetében nem tapasztalható.
Az illatán kívül a levél formája is különbözik, a medvehagyma levele hegyesebb, mint a gyöngyvirágé.
A medvehagymát sokan igazi gyógynövénynek tartják, mivel rengeteg benne a vitamin, valamint a vérnyomásnak, koleszterinnek és a gyomornak is kifejezetten jót tesz a fogyasztása.
0 Megjegyzések