Nem csak húsból készülhet fasírt, megfelelő fűszerezéssel lencséből is finom és tápláló.
A lencse vitathatatlanul a téli hónapok sztárja, ilyenkor szinte mindenki fogyaszt egy kevés lencsefőzeléket vagy egy különleges lencsesalátát,
mást is lehet azonban készíteni ebből a nagyszerű hüvelyesből, többek
közt fasírtot is. Tökéletes főétel lehet vegetáriánusoknak, szinte
minden körethez passzol, de egy egyszerű fokhagymás mártogatóssal is mennyei.
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg száraz lencse, ami helyettesíthető 40 dkg konzervvel
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál paprika
- fél mokkáskanál őrölt kömény
- fél mokkáskanál bors
- só ízlés szerint
- kis csokor petrezselyem, opcionális
- kevés olaj a sütéshez
- kevés liszt, opcionális
Elkészítés:
Ha konzervlencsét használsz, csöpögtesd le alaposan, ha szárazat, főzd puhára sós vízben, körülbelül 20-30 perc alatt. Szűrd le, hagyd kihűlni, majd villával vagy botmixerrel törd össze kissé, nem kell teljesen pépesre, jó, ha maradnak benne nagyobb darabok. A sárgarépát pucold meg, reszeld le, keverd a lencséhez, majd add hozzá a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, a tojást és a fűszereket. Adagold hozzá a zsemlemorzsát is, és formázz tetszőleges gombócokat, korongokat, rudakat a masszából. Ha túl lágynak találod, egy kevés lisztet adhatsz hozzá.
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezd rá a fasírtokat. A tetejüket megkenheted vagy bespriccelheted olajjal, hogy jó ropogósak legyenek. 200 fokon süsd a fasírtokat 20 percig, majd fordítsd meg őket, és süsd további 10-15 percig, míg aranybarnák nem lesznek.
0 Megjegyzések