Az oroszok tésztabatyuja, a pirog káposztás töltelékkel is finom.
Az orosz recept alapján készülő tésztabatyu, vagyis a pirog készülhet darált húsos vagy káposztás töltelékkel.
Vannak, akik kelt tésztából készítik, de összeállíthatod vajas gyúrt
tésztából is. Az orosz nagymamák zsírban sütik ki, de tepsiben is nagyon
finom, és így a gyomrot is kevésbé terheli meg.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 50 dkg káposzta
- 2 dl fehérbor
- 1 hagyma
- só
- bors
- olaj
A tetejére:
- 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, keverd el a sütőporral, és morzsold el a puha vajjal. Add hozzá a tojást és a tejfölt, gyúrj belőle sima tésztát, és pihentesd a hűtőben egy órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A káposztát gyaluld le vagy vágd vékony csíkokra. Szórd meg sóval, hagyd állni 15 percig, majd nyomkodd ki belőle a nedvességet. Egy lábosban hevíts olajat, párold rajta üvegesre a hagymát, majd tedd rá a kinyomkodott káposztát. Szórd meg borssal, öntsd fel borral, és párold puhára 20 perc alatt.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki fél centi vastagra, és nagy méretű fánkszaggatóval szaggasd ki. Minden darab tetejére helyezz a töltelékből, majd a széleit csípd össze. Helyezd el a darabokat egy sütőpapírral kibélelt tepsiben úgy, hogy az összecsípett rész legyen alul. Kend meg a darabok tetejét tojással, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt süsd őket pirosra.
0 Megjegyzések