Tökéletes desszert és vendégváró sütemény ez az egyszerűen összeállítható mákos-narancsos kuglóf.
A narancs ízvilága remekül passzol a kevert tésztával készülő süteményekhez és karácsony elteltével sem kell lemondani róla igazi téli gyümölcs mely bármilyen alkalmat ünnepivé képes varázsolni. Különösen ha egy kis mákkal és még aszalt gyümölcsökkel is feldobod ráadásul kuglóf formájában készíted el a desszertet.
Hozzávalók
20 dkg liszt15 dkg cukor
8 dkg darált mák
3 tojás
10 dkg aszalt gyümölcs - de ennél kevesebb is lehet
1 bionarancs leve és héja
1 dl joghurt
1 dl olaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
vaj a forma kikenéséhez
liszt a forma megszórásához
porcukor a díszítéshez
narancs a díszítéshez - opcionális
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A lisztet keverd össze a mákkal és a sütőporral. A narancs héját reszeld le a levét pedig facsard ki. A tojásokat válaszd szét és a sárgáját keverd fehéredésig a kétféle cukorral majd add hozzá a narancshéjat és -levet. A tojásfehérjét verd kemény habbá. A lisztet és joghurtot add felváltva a cukros-tojásos keverékhez majd add hozzá az olajat végül óvatosan forgasd össze a tojásfehérjével és add hozzá az aszalt gyümölcsöt is.Egy kuglófformát vajazz és lisztezz ki majd öntsd bele a tésztát és süsd 40-50 percig míg a tűpróba be nem bizonyítja hogy alaposan átsült. Ha nagyon pirulna a teteje tegyél rá alufóliát. Végül borítsd ki a formából tedd kihűlni egy rácsra díszítésként pedig szórj rá porcukrot esetleg narancshéjat.
0 Megjegyzések