Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Krémes és szaftos rizottó sáfránnyal: nem fogod hiányolni belőle a húst


Egy tál vidámság ez az élénk napsárga rizottó.

Ez a rizottó fantasztikusan selymes, krémes és gazdag ízvilágú fogás, amivel nem kell órákat a konyhában töltened. A sáfrány egy elképesztően sokoldalú fűszernövény, amelyből kevés is elég.

Egyik legismertebb pozitívuma, hogy a hangulatjavító, elősegíti a jó alvást és stresszoldó. Magas az antioxidáns tartalma, javítja a memóriát és a kognitív képességeket és gyulladáscsökkentő. Így egy igazi szuperétel, ami tökéletes ízegyensúlyt fog hozni a rizottóba is.
 
A finom olasz rizses étel titka, hogy legyen könnyed és ízgazdag. A rizottó százféle módon variálható. Eredete Észak-Olaszországból, Lombardia és Piemont régiókból származik, ahol a rizstermesztés hagyománya évtizedekre nyúlik vissza. A rizottó nem szimpla rizs, és nem is úgy kell elkészíteni. A rizottórizs rövid szemű, magas keményítőtartalmú fajtákból készül, mint az arborio vagy a carnaroli. Az ilyen rizsfajták képesek megőrizni a formájukat, miközben krémes állagot is adnak az ételnek. Egy ízlés szerint megválasztott alaplében szokás főzni, hosszan és folyamatos kevergetés mellett. Főzés előtt a rizst néhány percig olajon kell pirítani, majd egy kevés fehérborral felönteni.

Hozzávalók 4 személyre

    30 dkg rizottórizs
    2 mogyoróhagyma
    4 bögre alaplé
    10 dkg olasz kemény sajt
    sáfrány
    0.5 bögre fehérbor
    2 evőkanál olívaolaj
    só
    bors

Elkészítés:

Először egy fazékban melegítsd fel az alaplevet és hagyd alacsony lángon a tűzhelyen, ne hagyd kihűlni. Pucold meg a mogyoróhagymát és aprítsd fel kicsi kockákra. Egy másik lábosban hevítsd fel az olajat, dinszteld meg rajta a hagymát, majd add hozzá a rizst, és kevergesd 2 percig.

Utána öntsd fel a fehérborral a rizst, majd kevergesd folyamatosan újabb 2 percig. Ezután merőkanállal adagolva add az alaplevet a rizshez és főzd tovább, folyamatos kavargatás mellett. Ekkor hozzáadhatod a sáfrányt. Amikor a rizs beszívta az előző kanálnyi alaplevet, hozzáadhatod a következőt, ezt addig ismételd, míg mind a 4 bögre alaplevet hozzá nem adtad.

Ha kész van a krémes, puha rizs, akkor bőségesen reszelj rá a kemény sajtból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések