A régi recept szerint készülő sós perec tésztájába a vajon kívül zsír is kerül.
A foszlós házi sós perecet minden gyerek szereti, de a felnőttek is szívesen ropogtatják egy jó beszélgetés közben. Első ránézésre soknak tűnhet a hozzá használt zsiradék, de nem kell megijedni, ettől lesz megfelelő az állaga. A szóráshoz használhatsz speciális perecsót, de mivel ezt nem könnyű beszerezni, nagyszemű tengeri sóval is működik.
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg zsír
- 12 dkg tejföl
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- vaj vagy zsír a tepsi kikenéséhez
A tetejére:
- 1 tojás
- 1 evőkanál tengeri só
Elkészítés:
A tejet egy evőkanál tejföllel együtt langyosítsd meg. Add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 10 perc alatt futtasd fel.
A lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a sót, és morzsold el a szoba-hőmérsékletű zsírral és vajjal. Dolgozd bele a többi tejfölt, az élesztős tejet, és kézzel vagy géppel dagaszd ki. Takard le, és keleszd negyedórát, több időre nincs szüksége.
Egy deszkát szórj meg liszttel. A tésztából kisebb adagokban sodorj rudakat, és ezekből formázz tetszőleges méretű pereceket. Sorakoztasd fel őket egy vajjal vagy zsírral kikent nagy tepsiben. Kend meg a felszínüket felvert tojással, szórj rájuk néhány szem tengeri sót, és 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd őket pirosra.
0 Megjegyzések