Akkor sem kell lemondanod a töltött káposztáról, ha vegetáriánus módon étkezel. Készítsd gombával!
A karácsonyi töltött káposzta vegetáriánus módon készítve is tökéletes lesz. Ez a gombával töltött változat azoknak is ízleni fog, akik egyébként fogyasztanak húsos ételeket is. Arra azonban figyelj oda, hogy a gombás ételek hamar megromlanak, így legkésőbb másnap egyétek meg az egészet.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg gyalult savanyú káposzta
50 dkg gomba
8 savanyú káposztalevél
4 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 csésze rizs
1 hagyma
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt kömény
só
bors
olaj
tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben párold puhára.
A hagymát vágd kockákra, és kevés olajon párold üvegesre. A gombát reszeld le. A puha hagymához add hozzá a zúzott fokhagymát, majd fél perc múlva keverd hozzá a reszelt gombát, sózd, borsozd meg, és tíz perc alatt főzd puhára. Ha a levét elfőtte, kanalazd el tálba. Keverd hozzá a rizst és a tojást, egy kiskanál pirospaprikát, és gyúrd össze.
Az egész káposztaleveleket tedd forró vízbe, és hagyd így tíz percig. Így könnyebb lesz őket megtölteni. Miután kivetted őket a vízből, és már kézbe tudod venni, a gombás keverékből formázz gombócokat, és a szokott módon töltsd meg vele a leveleket.
Egy lábosba tedd bele a gyalult káposztát és a töltött leveleket. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, szórd meg sóval, borssal, őrölt köménnyel, tedd bele a babérleveleket, és kis lángon főzd másfél órát.
A főzési idő végén készítsd el a rántást. Az olajat hevítsd fel, add hozzá a lisztet, és tíz másodperc alatt futtasd meg. Adj hozzá egy kiskanál pirospaprikát és egy kevés vizet, kevergesd, amíg besűrűrödik, majd csorgasd a fazékba, és ezzel sűrítsd a káposztát. Tálald tejföllel és friss kenyérrel.
0 Megjegyzések