A krémes, fokhagymás szószban sült tőkehal karácsonyi fogásként is tökéletes lesz.
Sok családban elképzelhetetlen a karácsony hal nélkül. A hagyományos halászleven és rántott pontypatkón túl néha érdemes kísérletezni is: ez a fokhagymás tőkehal könnyen elkészíthető, és a gyomrot sem terheli meg, így biztos, hogy fog maradni hely a süteménynek is.
Hozzávalók 4 személyre
4 szelet tőkehalfilé
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál liszt
1.5 dl alaplé
1 hagyma
1 dl tej
1 evőkanál liszt
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál kakukkfű
0.5 dl száraz fehérbor
só
bors
olívaolaj
Elkészítés:
A halszeleteket olvaszd fel. Mindkét oldalukat szórd meg sóval és borssal, mártsd meg őket lisztben, és serpenyőben, olívaolajon oldalanként 3-4 perc alatt süsd őket pirosra. A kisült halat szedd papírtörlőre, és tedd félre, amíg elkészíted a szószt.
Ehhez ugyanabban a serpenyőben párold üvegesre a felkockázott hagymát. Nyomd hozzá a fokhagymát, és adj hozzá egy evőkanál lisztet. Kevergesd kézi habverővel tíz másodpercig, majd öntsd fel a borral, és szórd meg kakukkfűvel. Amikor az alkohol néhány perc múlva elpárolgott, öntsd hozzá a tejet és az alaplevet. Szórd meg sóval és borssal, kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik, majd a végén adj hozzá citromlevet, tedd vissza bele a halszeleteket, és melegítsd össze.
0 Megjegyzések