Nagyon sok ember nincs tisztában azzal, mekkora veszélynek teszi ki az egészségét, ha nem megfelelÅ‘en tárolja a hűtÅ‘szekrényében az élelmiszert. Tudósok most felhÃvják a figyelmet arra, hogy milyen tárolási hibákat lehet elkövetni.
Az emberek többsége a hűtÅ‘ ajtajában tárolja a tejet. Ez logikus, hiszen ott van kialakÃtva a nagyobb magasságú italos palackoknak a hely, továbbá a reggeli kávé elkészÃtésekor, félálomban nem kell áttúrni az egész hűtÅ‘t.
A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hűtőszekrény ajtajában tárolt élelmiszerekkel kapcsolatban különös óvatossággal kell eljárni. Az ajtóban tárolt termékek minden egyes nyitásnál ki vannak téve a külső környezeti hőmérsékletnek, tehát ez a hűtő legmelegebb pontja.
Ha a túl sűrű nyitogatástól az állandó belső hőmérséklet kimozdul a 0 és 5 Celsius-fok közötti tartományból, akkor a hőmérséklet-ingadozás miatt olyan baktériumok is elszaporodhatnak a tejben, amelyek a későbbiekben megbetegedésekhez vezethetnek.
SzakértÅ‘k megállapÃtották, hogy a legjobb hely, ahol tárolni tudjuk tejtermékeinket, azok a hűtÅ‘szekrényünk alsó polcai, azon belül is minél hátrébb. A fenti óvintézkedésen túl mindig ellenÅ‘rizzük a tej fogyaszthatóságát. Ha szÃnváltozást, alvadást, kérgesedést vagy kellemetlen szagot érzünk, semmilyen körülmény esetén se fogyasszuk el a tejterméket.
Ha rendszeresen elÅ‘fordul, hogy ki kell dobnunk az ételt vagy italt, akkor vásároljunk kisebb tételekben, Ãgy csökkentve az élelmiszer-pazarlást.
A hűtőt soha ne pakoljuk dugig, a túl sok élelmiszer ugyanis akadályozza a hideg levegő megfelelő áramlását, ami miatt az élelmiszereink sokkal gyorsabban megromolhatnak
- közölte a hirado.hu.
0 Megjegyzések