Az afrikai karité fa terméséből származó sheavaj sokoldalú, vitaminokban gazdag összetevő, amiben E-, A- és F-vitamin is megtalálható. Remekül táplálja a bőrt, és a gyulladást is csökkenti, de a bőröd hidratálása mellett még számos más módon is felhasználhatod ezt a kitűnő alapanyagot.
A vadon növő shea vagy karité magját Nyugat- és Kelet-Afrikában már több száz éve leszedik és felhasználják - ismertette dr. Naana Boakye bőrgyógyász, aki saját sheavajmárkát hozott létre. A magyar boltokban a leggyakrabban különféle bőrápoló termékekben találkozhatsz az értékes összetevővel, hiszen a benne lévő zsírsavak miatt könnyen felszívódik, és remekül hidratálja a száraz bőrt. Létezik sheavajas ajakápoló, kézkrém és hajápoló is, de az alábbi módokon is felhasználhatod a finomítatlan változatát, ami sárgás színű a finomított, fehér sheavajhoz képest - írja a femina.hu.
A sérült bőr nyugtatására
A sheavaj remekül alkalmazható különféle bőrbetegségek, így például az ekcéma kezelésére, de az égett bőrt is megnyugtatja. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns összetevőinek köszönhetően a csípéstől vagy kiütésektől irritált bőrre is kiváló.
Hajápolásra
Tápláló, gyógyulást segítő összetevői miatt a sheavaj száraz hajra is jó megoldás. Használj nyers sheavajat a száraz részekre, például a hajvégekre, vagy csak egyszerűen használj sheavajjal dúsított termékeket, hajápolókat.
Extra fényvédelemre
A napvédő termékek mellett - és nem helyett - használhatsz sheavajat is, ami extrán hidratálja és védi a bőröd a káros UV-sugarak ellen. Bár a sheavaj maga is 7-es fényvédő faktorral rendelkezik, önmagában nem véd meg a nap ellen, hagyományos fényvédő terméket is kell alkalmazni mellette.
Főzéshez
A sheavajat nyugodtan használhatod főzés során is, de ilyenkor csakis a nyers, nem finomított sheavajat használd, amit más zsiradékok vagy olajok helyett használhatsz főzés során. Mivel egyáltalán nincs benne só és cukor, remek eszköz, ha szeretnél az ételeknek gazdag, diós ízt adni anélkül, hogy megemelnéd a sótartalmukat. Használat előtt azonban érdemes egy táplálkozás-szakértővel konzultálni a leghatékonyabb felhasználási módokért.
0 Megjegyzések