Töltött
káposztát sokféle módon készíthetsz: az alföldi recept, vagyis a szárma
abban különbözik a többi vidéken megszokott recepttől, hogy a rizs
nyersen kerül a húshoz, a szaftjába pedig rántás kerül. Mint a télies,
káposztás ételeket általában, ezt is főzd meg előre, mert másnap, amikor
az ízei összeérnek, még finomabb, mint frissen.
Hozzávalók 5 személyre
1.25 kg darált hús
75 dkg darált savanyú káposzta
5 dkg rizs
5 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 fej savanyú káposzta
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 evőkanál zsír
1 teáskanál köménymag
só
bors
Elkészítés:
A
darált húst keverd el a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a tojással,
sózd, borsozd, és szórd meg egy teáskanál pirospaprikával. Formázz
belőle gombócokat. Az egész fej savanyú káposztát szedd leveleire, a
főeret vágd ki belőle. Töltsd meg a gombócokkal, csavard fel, a végeit
hajtsd be. Nem gond, ha maradt olyan gombóc, ami nem fért be a
levelekbe.
A gyalult savanyú káposztát csepegtesd le, és tedd egy
fazékba. Pakold meg a tetejét a megtöltött káposztalevelekkel, és az
esetleg kimaradt húsgombócokkal. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
Szórd meg sóval, borssal, köménymaggal, és tegyél bele babérleveleket.
Ha a víz felforrt, vedd a lángot kicsire, és így főzd 2,5-3 órát.
Amikor
a hús, és benne a rizs is megfőtt, készítsd el a rántást. A zsírt egy
kisebb edényben melegítsd fel, majd tedd rá a lisztet, és kevergesd kézi
habverővel, amíg egy kis színt kap. Ekkor húzd le a tűzről, hintsd meg
egy teáskanál pirospaprikával, öntsd fel egy kevés vízzel, tedd vissza a
tűzre, és kevergesd, amíg besűrűsödik. Csorgasd a káposztához, és ezzel
sűrítsd be.
0 Megjegyzések