Ez a tartalmas vöröslencse-krémleves annyira sűrű, hogy önmagában is jóllaksz vele: a sok fűszer biztosan átmelegít a hűvös napokon.
Ez a vöröslencse-krémleves kimagaslik az őszi fogások közül, hiszen tartalmas, tápláló, tele van fehérjével és rostokkal, és a benne lévő sok fűszernek köszönhetően a legnagyobb hidegben is átmelegít.
Hozzávalók:
2 ek. olívaolaj
1 közepes vöröshagyma feldarabolva
3 gerezd fokhagyma feldarabolva
2 közepes sárgarépa felkarikázva
2 közepes krumpli felkockázva
20 dkg vörös lencse
10 dkg natúr kesudió
1 liter zöldségalaplé vagy víz
másfél tk. só
negyed tk. bors
negyed tk. szárított chilipehely
1 tk. őrölt fűszerkömény
1 tk. őrölt koriander
1 ek. friss citromlé
1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
Elkészítés:
Az olajat hevítsük fel egy közepes edényben, és 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket 1 percig, majd mehet bele a répa, a krumpli, a leöblített lencse és a kesudió.
Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a chilipelyhet, fűszerköményt és a koriandert, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük puhára 15-20 perc alatt.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a citromlevet, és öntsük át turmixgépbe, vagy botmixerrel dolgozzuk selymesre. Kanalazzuk tányérokba, és friss petrezselyemmel megszórva, pirítóssal vagy krutonnal fogyasszuk.
0 Megjegyzések