Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Méregtelenít, anyagcserét fokoz: áfonyatea – áfonyatea-recepttel


Az áfonyatea roppant kellemes ízvilággal rendelkezik, és nagyon jó az illata is. Ezt a teát évezredek óta használja a hagyományos gyógyászat, mivel nagyon hatékony például felfázás esetén, de segíti is a szervezetet abban, hogy a méreganyagok minél gyorsabban kiürüljenek a szervezetből, illetve még az anyagcserét is felpörgeti, ami hatékonyabbá teszi a fogyást, a testsúlycsökkenést. Azonban az áfonyateának nemcsak ennyi egészségügyi előnye van. Mutatjuk is, hogy melyek még az előnyös tulajdonságai és hatásai.


Az áfonyateát rendszeresen készítették el Észak-Amerikában, hogy aztán az egész világon elterjedjen ennek a gyógynövénynek a jó híre. Természetes és gyógyító hatásait elsősorban magas tápanyagtartalmának köszönheti ez az áldásos gyógynövény. Az áfonya tartalmaz ugyanis antociánokat, polifenolos vegyületeket, fitonutrienseket, valamint A-, C-, B-, K-vitamint, káliumot, cinket, mangánt és vasat.

Az áfonyatea lendületet ad a szív- és érrendszernek, hiszen többek között káliumot is tartalmaz. A kálium egyfajta értágítóként is működik, így segít a vérnyomás csökkentésében, az érelmeszesedés, a stroke és a szívroham kialakulásának minimalizálásában. Az áfonya gazdag forrása a proantocianidineknek is, amely vegyületek csökkentik a szívbetegségek kockázatait.

Az áfonya – különösen a fekete áfonya – gazdag forrása a galluszsavnak, egy olyan antioxidánsnak, amely az egész testben, különösen a gyomorban csökkenti a gyulladást. Segít a bélrendszerben egyensúlyt teremteni a jó és a rossz baktériumok között, emellett csökkenti a gyulladást, optimalizálja az emésztést, csillapítja a görcsöket és a puffadást, enyhíti a székrekedést és a hasmenést is.

Az immunrendszer megerősítését segítheti az áfonyában található C-vitamin, de az antociánok is. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelődését, és antioxidánsként is működik, ugyanis az antociánok semlegesíteni tudják a káros hatású szabad gyököket.

Az áfonya az A-vitamin gazdag tárháza is, ami segíti a jó látás fenntartását. Az A-vitamin is antioxidánsként működik a szervezetben. Védelmet jelenthet a retina makuladegenerációja ellen, de a szürkehályog megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Az áfonyatea ellaginsavat is tartalmat. Ez a sav részt vesz a húgyhólyag falának méregtelenítésében, mégpedig a vizelet savasságának növelésével. Az áfonyatea ezen kívül csökkenti az oxalátok szintjét a szervezetben, amelyeknek magas koncentrációja vesekőképződést idézhet elő.

Az áfonyatea fokozhatja a csontsűrűséget is, így csökkenti a csontritkulás kockázatait. Magas ásványianyag-tartalma erősíti a csontokat, ami különösen fontos lehet a kor előrehaladtával.

Az áfonyából hagyományos módon is készíthetünk teát. Ma már áfonyateát lehet kapni az üzletekben is, de az áfonyabogyóból otthonunkban is készülhet ilyen finomság. Mutatjuk is a receptet.

Áfonyatea hozzávalói:

• egy csésze áfonya (fagyasztott is jó),
• 3 csésze víz,
• egy fahéjrúd,
• méz és citrom ízlés szerint.

Elkészítése:

Tegyük fel a vizet forrni, majd adjuk hozzá az áfonyabogyókat. 15 perc után vegyük le a tűzhelyről, közben adjuk hozzá a fahéjrudat, majd szűrjünk le egy csészényit, és mézzel, illetve citromlével ízesítve fogyaszthatjuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések