Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Almás sajttorta karamellszósszal


A karamellszósszal leöntött almás sajttorta tökéletes őszi desszert.

A forró, egyszerre édes és sós karamellszósz és a fahéjas alma igazi őszi desszertté varázsolja ezt az egyszerű, sütés nélküli sajttortát. Zseniális választás, ha valami egyszerű desszertet ennél. Alapját egy almáspite-töltelék adja, amit vajjal kikevert kekszréteg tart meg.

Hozzávalók 8 adag

A sajttorta alaphoz
    20 dkg zabkeksz
    9 dkg olvasztott vaj

Krémhez
    25 dkg krémsajt
    25 dkg mascarpone
    4 dl habtejszín
    15 gramm zselatin
    5 evőkanál cukor
    vaníliarúd vagy vaníliás cukor ízlés szerint
    1 db lime leve

Almás részhez
    4 db alma
    5 evőkanál cukor
    fél db citrom leve
    4 evőkanál juharszirup vagy 2 evőkanál méz
    vaníliarúd vagy vaníliás cukor ízlés szerint
    fahéj ízlés szerint
    pekándió ízlés szerint
    1 teáskanál vaj

Karamellszósz
    20 dkg cukor
    6 dkg vaj
    2.5 dl habtejszín
    csipet tengeri só

Elkészítés:

A kekszet aprítsd össze sodrófával vagy aprítógéppel, majd keverd össze az olvasztott vajjal. Nyomkodd tortaformába, és tedd be a hűtőbe.

Az almákat hámozd meg, és vágd kis kockákra. Egy kiskanálnyi vajat olvassz fel edényben, és tedd hozzá az almákat, a fahéjat, a kétféle cukrot és pár csepp citromlevet. Ezt aztán főzd puhára, majd mikor már látod, hogy sűrűsödik, öntsd hozzá a juharszirupot vagy mézet. Tedd félre hűlni, és különíts el egy keveset a díszítéshez.

A mascarponét és a krémsajtot cukorral, vaníliával és a lime reszelt héjával keverd ki, majd adj hozzá három deci habtejszínt, és kevergesd tovább. 1 dl habtejszínt melegíts fel, és add hozzá a zselatint, majd ezt öntsd hozzá a mascarponés krémhez. Addig keverjük, amíg homogén nem lesz. Ezután a kihűlt almás szószt keverd hozzá, és ezt mind pakold rá a már elkészített kekszes alapra. Az elkülönített párolt almát tedd a torta tetejére, majd szórj rá pekándiót is, és tedd be a hűtőbe dermedni.

A karamellszószhoz a cukrot tedd egy edénybe és addig melegítsd, amíg karamellizálódik. Ekkor add hozzá a vajat és a sót, majd addig kevergesd, amíg el nem olvad. Végül öntsd hozzá a tejszínt, és főzd addig, amíg besűrűsödik. A sós karamellszószt öntheted a torta tetejére vagy mellé is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések