Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Svéd fahéjas csiga (kanelbullar)


A kanelbullar, vagyis a svéd fahéjas csiga a cukor és a fűszerek különleges harmóniájának köszönheti csodás ízét.

A svéd kanelbullart megformázhatod egyszerűen úgy, mint egy hagyományos fahéjas csigát, de ha igazán izgalmassá szeretnéd varázsolni, adj neki különleges, csavart formát! Reggelire is tökéletes lesz, de a helyiek inkább a délelőtti kávészünetre szokták időzíteni a fogyasztását. Az északi országban annyira népszerű, hogy saját napja is van: a "Kanelbullens dag"-ot október 4-én tartják. A tetejére általában cukorgyöngyöt szórnak, de ha ezt itthon nehezen szerzed be, el is hagyhatod.

Hozzávalók 15 darabhoz

A tésztához:
    45 dkg liszt
    7.5 dkg puha vaj
    5 dkg cukor
    3 dkg élesztő
    2 dl tej
    1 teáskanál kardamom
    1 csipet só
    olaj az edény kikenéséhez

A töltelékhez:
    10 dkg puha vaj
    3 evőkanál cukor
    3 evőkanál barna cukor
    1 evőkanál fahéj

A tetejére:
    1 tojás
    cukorgyöngy

Elkészítés:

A langyos tejet keverd el egy evőkanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel.

A lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a maradék cukrot, a kardamomot és a sót. Öntsd bele a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd össze a felkockázott, puha vajjal. Dagassz belőle rugalmas tésztát. Emeld át egy kiolajozott edénybe, és letakarva keleszd 20 percig.

A töltelékhez a puha vajat keverd egyneműre a kétféle cukorral és a fahéjjal.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, és nyújtsd vékonyra. Kend meg a fahéjas vajjal, és hajtsd félbe. A nyújtófával lapogasd le, és vágj belőle két centi vastag csíkokat. Az így kapott szalagokat egyenként csavard a kinyújtott mutató- és gyűrűsujjad köré, majd a csík végét keresztben tekerd át felette, és tömködd a tésztacsomó belsejébe. A kapott kis kosarakat sorakoztasd fel egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ha ezt a módszert túl bonyolultnak találod, a hagyományos módszerrel is készítheted a csigákat: ekkor a töltelékkel megkent tésztát csavard fel, és késsel vágd darabokra. A megformázott fahéjas csigákat újra takard le, és keleszd további másfél órát, amíg a duplájukra nőnek. A második kelesztés végén kend meg a tetejüket felvert tojással, szórd meg cukorgyönggyel, és told 200 fokos sütőbe 17-20 percre, attól függően, mennyire sülten szereted. Ha készen van, egy kicsit hagyd kihűlni, és utána eheted.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések