Tökéletes, könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet ez a bazsalikomos-paradicsomos tészta.
A nyári paradicsomszezonban szinte vétek kihagyni az olaszos ízvilágú, paradicsomos-bazsalikomos tészta elkészítését, különösen, ha a fűszernövényből is be tudod szerezni a friss verziót, netán épp az erkélyen vagy a kertben várja a lehető legalkalmasabb receptet egy csokorra való. Spagettitésztával is remek kombináció a zamatos szósz, de másfajta tésztát is nyugodtan használhatsz hozzá.
Hozzávalók 4 személyre
50 dkg spagettitészta (más típusú is lehet)
80 dkg paradicsom
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom (harmadannyi szárítottal is helyettesíthető)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
olívaolaj
parmezán a szóráshoz (elhagyható)
friss bazsalikomlevél a díszítéshez
Elkészítés:
Egy nagy lábosban tegyél fel vizet a tésztafőzéshez, szórj bele néhány csipet sót, és adj hozzá egy evőkanál olívaolajat, majd ha már lobog, tedd bele a tésztát, és főzd al dentére, vagyis fogkeményre, vagyis ne legyen se túl kemény, se túl puha. Ha kész a tészta, szűrd le, és csepegtesd le alaposan. A tészta főzővizéből tegyél félre egy csészényit.
A paradicsomos szószhoz egy nagyobb fazékban hevíts fel néhány kanál olívaolajat, dinszteld meg rajta a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, majd tedd rá az apró darabokra vágott paradicsomot, kevergesd néhány percig, majd add hozzá az apróra vágott bazsalikomot is. Ezután alacsony lángon főzd addig, míg krémes, szószos állagúvá nem válik, amit elősegíthetsz azzal is, ha végül egy-két evőkanállal adsz hozzá a tészta főzővizéből a sűrítés érdekében. Ha kész, add a tésztához, és forgasd össze vele. Végül szedd tányérokra, és tálald reszelt sajttal, friss bazsalikomlevéllel.
0 Megjegyzések