Az egészség a legfontosabb, romlott illetve fogyasztásra nem alkalmas étellel nem érdemes kockáztatni.
Ám sok esetben a lejárt élelmiszer még bizonyos esetekben biztonsággal fogyasztható, így az ételmaradék mennyisége is csökkenthető. Ehhez egyenesen az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság nyújt segítséget a fogyasztóknak.
Ahogy a Mindmegette írja, a legtöbb konyhában megtalálható alap-élelmiszerekkel illetve alapanyagokkal gyakorlottan, rutinosan tudunk bánni. A helytelenül tárolt liszt, cukor, olaj ritkán okoz gondot, s bár a tej és a tojás némileg kényesebb ezeknél, megbetegedésről ritkán hallani ezek kapcsán is. Ugyanakkor aggasztóan nagy mennyiségű élelmiszer végzi még a hulladékban így is, noha ez csökkenthető lehet akkor, ha tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos esetekben a lejárt élelmiszerek is felhasználhatók.
Minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő: ezek a különbségek
A hétköznapi szóhasználatban gyakran keverednek az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságára utaló dátumok. A boltokban kapható termékek címkéjén szerepelhet minőségmegőrzési idő, illetve fogyaszthatósági idő is. Nézzük, mit kell tudni ezekről!
A minőségmegőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. A minőségmegőrzési idő lejárta után az élelmiszer még fogyasztható lehet, bár esetleg megváltozik, gyengül az íze, illata, az állaga, elveszítheti a gyártó által garantált minőségét. Ha lejárt a minőségmegőrzési idő, és a termék csomagolása bontatlan, sértetlen, akkor a fenti időtartamokat betartva fogyasztható lehet. A nyitott csomagolású élelmiszereket viszont egy-két napon belül meg kell enni.
A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Ezt a kifejezést rendszerint nyers húsokon láthatjuk. Ennek oka, hogy a fogyaszthatósági időt azon termékek csomagolásán tüntetik fel, melyek akár egészségügyi problémát, ételmérgezést is okozhatnak, ha túlhaladták a lejárati időt és romlásnak indulnak. Ezeknél a tárolási körülményeket be kell tartani, ügyelni a megfelelő hűtésre, arra hogy ne szakadjon meg hosszan a hűtési lánc.
Vagyis előfordulhat olyan eset akár a
mi konyhánkban is, amikor a hűtőből olyan élelmiszert veszünk ki,
melynek minőségmegőrzési idején már túl vagyunk, de esetleg mégis
fogyasztható lehet.
Van lejárati útmutató az élelmiszerekhez
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának népszerű lejárati útmutatója segítséget nyújthat a kérdésben minden háztartásnak. A gyűjtemény a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról, ami hozzájárulhat az élelmiszerpazarlás mérséklődéséhez. Magyarországon évente az élelmiszerpazarlás 380 milliárd veszteséget okoz a magyar háztartásoknak, azaz fejenként 40 ezer forintot.
A Nébih tájékoztatása szerint nemrég frissítették a dokumentumot, amely többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal, pontosabban az azokra vonatkozó tudnivalókkal bővült.
Az alapvető élelmiszerek (tojás, liszt vagy a fagyasztott termékek) akár a lejárati idő után is fogyaszthatóak, ám csak korlátozott ideig. Minden esetben ellenőrizni kell az illatot, állagot és a színt is, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban nincs probléma a termékkel. Az alábbi felsorolásban szereplő, lejárat utáni időtartamok kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerekre vonatkoznak.
Tojás (2 hét)
Kizárólag mosatlan, hűtőszekrényben
tárolt tojás esetében! A lejárt tojást egyesével feltörve, külön
edényben ellenőrizni kell. Elváltozás esetén (megszokottól eltérő szag,
szín, állag) ki kell dobni azokat. A lejárt tojásokat csakis alapos
hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni.
Szendvicskrém (1 hónap)
Fontos az érzékszervi ellenőrzés az elfogyasztása előtt.
Kolbász (2 hónap)
Kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.
Szalámi (2 hónap)
Kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.
Keménysajt (2 hónap)
Készételek (2 hónap)
Fontos kiemelt figyelmet fordítani az érzékszervi ellenőrzésre az elfogyasztása előtt.
0 Megjegyzések