A menzás tészta és a rántott hús találkozásából születő milánói sertésszelet ma ugyanannyira ízlik, mint gyerekkorunkban.
A rántott hús és a tészta párosítása sok nép konyhájában megjelenik. A régi, szeretett milánói sertésszelet a neve ellenére magyar találmány, alapja sonkás-gombás raguval összeforgatott tészta, amelyre ropogós rántott hús és reszelt sajt kerül. A régi menzák és kisvendéglők ikonikus étele ma ugyanolyan finom, mint évtizedekkel ezelőtt, ezért érdemes lesz elkészíteni.
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
12 dkg zsemlemorzsa
10 dkg liszt
4 szelet sertékaraj
1 tojás
só
bors
bő olaj a sütéshez
A tésztához:
50 dkg gomba
40 dkg száraztészta
40 dkg sonka
5 dl passzírozott paradicsom
1 hagyma
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál kakukkfű
só
bors
olaj
A tetejére:
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A húsokat klopfold ki, szórd meg mindkét oldalukat sóval és borssal, és tartsd őket szobahőmérsékleten, amíg előkészíted a tésztát.
A tésztát sós vízben főzd ki a csomagoláson olvasható módon. Ha kész, szűrd le, a főzővizéből egy keveset tegyél félre.
A felaprított hagymát kevés olajon párold üvegesre. A sonkát vágd csíkokra, a gombát szeletekre. Először a sonkát add a puha hagymához, pirítsd néhány percig, majd jöhet rá a gomba. Szórd meg sóval, borssal, és kevergesd addig, amíg összeesik, ekkor öntsd fel a paradicsomszósszal. Add hozzá a bazsalikomot és a kakukkfüvet, ízlés szerint még sózd és borsozd utána, és gyöngyöztesd kis lángon fél órát. Ha nagyon besűrűsödik, a tészta főzővizével hígítsd.
A húsokat a szokásos módon panírozd be lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva. Bő, forró olajban oldalanként másfél-két perc alatt süsd ropogósra őket. A kisült húsokat szedd papírtörlőre.
Tálaláskor az üres tésztát szedd először a tányérra. Tegyél mindegyik adag mellé egy-egy szelet húst, és locsold le az egészet a szósszal. Így a tésztára és a húsra is jut belőle. A tetejét szórd meg ízlés szerint reszelt sajttal.
0 Megjegyzések