Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Krémes, parmezános paradicsomleves, sütőben sült zöldséggel


Pirítóssal kínálva laktató és könnyed ebéd ez az olaszos ízvilágú paradicsomleves, amely tejszíntől és sajttól krémes.

A sütőben sütés a köbre emeli a zöldségek ízét, sokkal édesebbek, krémesebbek és intenzívebb aromájúak lesznek. Ez történik ebben a receptben is: a sült paradicsom, hagyma és fokhagyma ízbomba alapot képeznek, ezzel a módszerrel sokkal finomabb lesz az olaszos paradicsomleves.

Hozzávalók 4 személyre

    8 db paradicsom
    2 db vöröshagyma
    1 fej fokhagyma
    0,6 dl olívaolaj
    ízlés szerint só, bors
    2 ek. cukor
    fél tk. oregánó
    fél tk. kakukkfű
    6 dl alaplé vagy víz
    2 dl habtejszín
    5 dkg parmezán

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk vastagabb szeletekre. Tegyük őket egy tálba, locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk rá a cukrot, az oregánót és a kakukkfüvet, majd forgassuk egybe. Öntsük a tepsire.

A fokhagymafej tetejét vágjuk le, hogy kilátszódjanak a gerezdek, majd tegyük a zöldségek mellé a tepsire a vágott felével felfelé. Kenjük le a kilátszó gerezdek tetejét egy kevés olívaolajjal.

Toljuk a zöldségeket a sütőbe 45 percre, vagy míg minden puha nem lesz. A hagymát és a paradicsomot sütés közben párszor forgassuk át. Hagyjuk picit hűlni, ha szeretnénk, húzzuk le a paradicsom héját.

Tegyük a sült paradicsomot és hagymát egy lábasba, majd adjuk hozzá a héjból kinyomkodott sült fokhagymagerezdeket is. Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, és forrásig melegítsük. Botmixerrel pürésítsük.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a parmezánt, és várjuk meg, míg rottyan egyet.

Rögtön, pirítóssal tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések