A házi vizes lángos klasszikus, pénztárcabarát vacsora vagy vendégváró.
Bár a lángos hagyományosan a nyári szezon egyik legkedveltebb étele, otthon akkor is bátran készítheted, ha a strandbüfék már bezártak. A krumplis vagy a kefires mellett érdemes a létező legegyszerűbb és legolcsóbb, házi, vizes változattal is megismerkedni. Tálalhatod tejföllel és reszelt sajttal, de a juhtúrós, lila hagymás feltétben sem fogsz csalódni.
Hozzávalók 4 személyre
65 dkg liszt
4 dl langyos víz
2.5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
0.5 dl olaj
bő olaj a sütéshez
Elkészítés:
A langyos vizet keverd el egy kiskanál cukorral és egy evőkanál liszttel. Morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a többi lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a sót, a felfuttatott élesztőt és az olajat. Először fakanállal keverd el, majd kézzel vagy géppel dagaszd ki. Tedd kiolajozott tálba, és egy óra alatt keleszd a duplájára.
Amikor megkelt, olajos kézzel szedj belőle egyforma adagokat. Formázz belőlük golyókat, sorakoztasd fel egymás mellé, és így keleszd további fél órát.
Egy serpenyőben hevíts annyi olajat, hogy a lángosok úszhassanak benne. A golyókat egyenként lapítsd ki, majd húzd szét a szélüket, amennyire csak tudod, de vigyázz, el ne szakadjanak. Egymás után süsd ki őket az olajban oldalanként 2-3 perc alatt. A kész lángosokat szedd papírtörlőre, hogy felitassa a felesleges zsiradékot. Tálald tetszés szerinti feltéttel.
0 Megjegyzések