Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Délszláv sós túrós rétes (gibanica)


A gibanica, vagyis a délszláv túrós rétes egyszerűen elkészíthető sós finomság.

A gibanica nevű sós túrós rétes az egész délszláv régióban és a környékén jól ismert: Szlovéniától Szerbián át Albániáig minden országban kapható hasonló finomság. A mi változatunktól abban különbözik, hogy a töltelék itt sós, viszont rétestészta a krémbe is kerül. A vajat ne spórold le róla!

Hozzávalók 20 x 30 cm-es formához

    50 dkg túró
    25 dkg tejföl
    10 dkg vaj
    4 tojás
    2 csomag réteslap
    1 csipet só
    1 csipet bors
    kevés olaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

A túrót törd át, és keverd el a tejföllel, a tojásokkal, a sóval és a borssal.

A vajat olvaszd fel.

A tepsit olajozd ki. Fektess bele egy réteslapot úgy, hogy a szélei a tepsi peremét belülről befedjék. Kend meg olvasztott vajjal, erre jöhet egy újabb réteg, majd harmadszor is ismételd meg a műveletet. A maradék réteslapokból hármat tegyél félre. A többit egyenként mártsd meg a túrós töltelékben úgy, hogy átitassa a massza, majd helyezd el őket szorosan a tésztán. Így nem egy hagyományos túrós rétest kapsz, hanem egy olyat, amelynek a töltelékébe is kerül tészta. Végül fedd be a félretett három lappal úgy, hogy azokat is kend meg vajjal. Ne feledkezz meg a legfelső lapról, arra is jusson vaj bőven. A széleit hajtsd fel, és told 180 fokos sütőbe fél órára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések