A gibanica, vagyis a délszláv túrós rétes egyszerűen elkészíthető sós finomság.
A gibanica nevű sós túrós rétes az egész délszláv régióban és a környékén jól ismert: Szlovéniától Szerbián át Albániáig minden országban kapható hasonló finomság. A mi változatunktól abban különbözik, hogy a töltelék itt sós, viszont rétestészta a krémbe is kerül. A vajat ne spórold le róla!
Hozzávalók 20 x 30 cm-es formához
50 dkg túró
25 dkg tejföl
10 dkg vaj
4 tojás
2 csomag réteslap
1 csipet só
1 csipet bors
kevés olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A túrót törd át, és keverd el a tejföllel, a tojásokkal, a sóval és a borssal.
A vajat olvaszd fel.
A tepsit olajozd ki. Fektess bele egy réteslapot úgy, hogy a szélei a tepsi peremét belülről befedjék. Kend meg olvasztott vajjal, erre jöhet egy újabb réteg, majd harmadszor is ismételd meg a műveletet. A maradék réteslapokból hármat tegyél félre. A többit egyenként mártsd meg a túrós töltelékben úgy, hogy átitassa a massza, majd helyezd el őket szorosan a tésztán. Így nem egy hagyományos túrós rétest kapsz, hanem egy olyat, amelynek a töltelékébe is kerül tészta. Végül fedd be a félretett három lappal úgy, hogy azokat is kend meg vajjal. Ne feledkezz meg a legfelső lapról, arra is jusson vaj bőven. A széleit hajtsd fel, és told 180 fokos sütőbe fél órára.
0 Megjegyzések