A svéd Budapest-tekercs tésztája darált mogyoróból áll, a töltelék pedig tejszínhab és mandarin.
Tudtad, hogy létezik egy svéd süti, amely a Budapest-tekercs névre hallgat? Maguk a svédek sem tudják, miért a magyar fővárosról kapta a nevét az édesség: egyesek szerint a megálmodóját az Eszterházy-torta inspirálta, de azon kívül, hogy egyik receptbe dió kell, a másikba mogyoró, nem igazán emlékeztetnek egymásra. Akárhogyan is legyen, mindenképp készítsd el, mert nagyon finom.
Hozzávalók
A tésztához:
20 dkg cukor
15 dkg darált mogyoró
5 tojásfehérje
4 evőkanál kukoricakeményítő
A krémhez:
3.5 dl habtejszín
1 doboz mandarinbefőtt
A dízsítéshez
5 dkg étcsoki
porcukor
Elkészítés:
A mogyorót, ha szükséges, daráld le, és keverd el a kukoricakeményítővel.
A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd folyamatos kevergetés mellett kanalanként adagold bele a cukrot. Amikor már szép fényes, forgasd bele fakanállal a mogyorós keveréket. Az így kapott tésztát egyengesd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ha igazán profin szeretnéd csinálni, a tésztából habzsák segítségével nyomj szorosan egymás mellé csíkokat a tepsiben. Told 175 fokos sütőbe 18-20 percre, hogy legyen egy kis színe, és ne legyen lágy a teteje. Vedd ki, és hagyd kihűlni.
A mandarinkonzervet csepegtesd le.
A jól behűtött tejszínt verd habbá, és kend meg vele a kihűlt tésztát. Oszd el rajta a mandarinszeleteket, és a papír segítségével a hosszabbik oldalánál fogva csavard fel. Csorgasd le olvasztott csokival, és szórd meg porcukorral.
0 Megjegyzések