Az áfonya és a vanília íze csodásan kiegészíti egymást ebben az omlós pitében.
A piteformában sütött gyümölcsös csodák nemcsak ízletesek, de igencsak látványosak is, ami az áfonyás pitére különösen igaz, a lilás-kékes árnyalatokat pedig még inkább kiemeli, ha vaníliapuding is van a töltelékben. És persze egy kis ráadás is, jelen esetben narancslé formájában.
Hozzávalók
A tésztához
25 dkg liszt
12.5 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 tojássárgája
kis csipet só
A töltelékhez
40 dkg áfonya
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
2 evőkanál cukor
1 narancs kifacsart leve
Elkészítés:
Szitáld egy tálba a lisztet, add hozzá a sót és a porcukrot, majd a vajat is hidegen, kisebb darabokra vágva. Morzsolva dolgozd össze a tésztát, majd készíts mélyedést a közepébe, és tedd bele a tojássárgáját is. Gyúrd a tésztát egyneművé, majd tedd fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát.
Ha kivetted, nyújtsd ki körülbelül 3 mm vastagságúra, majd tedd a piteformába, a túlnyúló széleket visszahajtva és elnyomkodva vagy levágva. Az alját szurkáld meg villával, majd fedd le sütőpapírral, és súlyozd le babbal, sütőbabbal vagy kerámia pitesúllyal. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig, vedd ki, vedd le róla a súlyt és a papírt, majd süsd újabb 10 percig. Így felpúposodni sem fog, és a pite alja is kellően átsül, nem nedvesedik át a tölteléktől.
A pudingot készítsd el a 4 dl tej és a cukor hozzáadásával a csomagon leírt módon, az áfonyát pedig mosd és csepegtesd le. A kétharmadát öntsd le a narancs levével, majd hagyd állni kicsit. Csepegtesd le, keverd össze a pudinggal, és töltsd meg vele a piteformát, majd szórd a maradék áfonyát is a tetejére. Tedd újra a sütőbe, és süsd még 15-20 percig.
0 Megjegyzések