2 hozzávalós szőlőlekvár: könnyen elkészíthető, megúszós receptet mutatunk
A sűrű, ragacsos házi szőlőlekvárhoz nem kell semmi más, csak gyümölcs és cukor. Az egyetlen komolyabb munka a végére marad, amikor a lekvárt át kell szűrni, hogy a magok ne kerüljenek az üvegekbe, de ez sem egy megterhelő feladat. A befőttesüvegeket viszont mindenképp sterilizáld, mielőtt teletöltöd őket.
Hozzávalók 50 dkg-hoz
1 kg kékszőlő
50 dkg befőzőcukor
Elkészítés:
A szőlőszemeket szedd le a szárukról, és tedd egy lábosba. Add hozzá a cukrot, és közepes lángon főzd egy órát. Eddigre már eléggé szétesik, de ha szükséges, turmixold még kicsit össze botmixerrel. Ezután passzírozd át egy szitán, hogy a magok fennmaradjanak rajta, és kanalazd sterilizált befőttesüvegekbe. Csavard rá a tetejüket, fordítsd az üvegeket fejjel lefelé öt percre, hogy vákuum képződjön rajtuk, majd fordítsd vissza a talpára, és száraz dunsztban hagyd kihűlni 2-3 nap alatt.
0 Megjegyzések