A fahéjas, szegfűszeges körtebefőtt tökéletes kísérője a különböző húsoknak. Hogy a gyümölcs meg ne barnuljon, érdemes szeletelés után citromsavas vízbe áztatni. Bár ehhez a recepthez - a rengeteg cukornak köszönhetően - nem feltétlenül kell tartósítószer, ha biztosra akarsz menni, minden üveg tetejét szórd meg késhegynyi nátrium-benzoáttal.
Hozzávalók 6 adaghoz
5 kg körte
1 késhegynyi nátrium-benzoát üvegenként (elhagyható)
Az áztatáshoz:
5 l víz
1 teáskanál citromsav
A főzéshez:
10 szem szegfűszeg
5 fahéjrúd
4 l víz
1 kg cukor
Elkészítés:
A körtéket pucold meg, a magházukat vájd ki, a gyümölcsöket szeleteld fel. Amikor felvágod őket, egyből kerüljenek citromsavval elkevert vízbe, így nem fognak megbarnulni.
A vízből és a cukorból főzz szirupot. Amikor felolvadt a cukor, add hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és a leszűrt körtét. Főzd 20 percig, majd oszd el az előkészített, sterilizált üvegekben. Kanalazd rá a főzőlevet is, és gondoskodj arról, hogy minden üvegbe jusson fahéj és szegfűszeg. Ha gondolod, minden adag tetejét szórd meg egy késhegynyi nátrium-benzoáttal, majd csavard az üvegekre a kupakjukat, és fordítsd fejjel lefelé őket, hogy vákuum képződjön rajtuk. Tíz perc múlva fordítsd őket vissza a talpukra, és helyezd két-három napra száraz dunsztba.
0 Megjegyzések