A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor bejelentette: hétfőn lesz a Patrióták Európáért alakulóülése


A miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjút péntek reggel, ahol elmondta: hétfőn mindenkinek ki fog derülni, hogy nem csak a levegőbe beszélt a szövetséggel kapcsolatban.

A héten Ukrajnába látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, erről is kérdezték a miniszterelnököt, aki elmondta: nehéz felmérni egy ilyen találkozónak a hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét és a súlyát, az ilyen kérdéseket a nagyok fogják eldönteni, de jelenleg nincs párbeszéd, miközben százezrek válnak árvákká.

Azért kell a békéről beszélni, mert az igazi ellenfél a háború okozta nyomorúság, fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: a soros elnökség nem jogosít fel senkit, hogy bárkinek a nevében tárgyaljon. 

"Én egyetlen dolgot teszek, elmegyek azokra a helyekre, ahol olyan háborús veszély van vagy háború, aminek Európára és Magyarországra nézve is van negatív következménye, és tényeket tisztázzuk. Kérdéseket teszek föl, például tettem föl Zelenszkij elnök úrnak is három-négy fontos kérdést, hogy mit gondol ezekről, hogy meg lehessen érteni az ő szándékait, hogy hol van az a vörös vonal, a határvonal, ameddig ő a béke érdekében el tud menni" - fogalmazott.

A béketárgyalás ügyében Zelenszkij elnök úr nem volt boldog, fogalmazott Orbán. „Tehát mindenki attól fél, hogy amikor tűzszünetet köt, azt a másik fogja kihasználni. Általában abból indulnak ki ilyenkor a háborúzó felek, hogy a tűzszünet a másiknak lesz jó, mert amíg ő majd nem lő, addig a másik átrendezi a csapatait, átcsoportosítja az erőit, és ő hátrányba fog kerülni, ezért jobb inkább fenntartani a frontvonal feszültséget” - magyarázta.

“Több nap, mint kolbász”

“Több nap mint kolbász” - mondta Orbán Viktor arra, hogy mi lesz a következő lépés. Szerinte akkor lehet erről beszélni, “ha túl vagyunk rajta”.

A miniszterelnök egy uniós felmérésről azt mondta: a háborúról készült felmérések szerinte manipuláltak. Ő azt látja, az embereken van egy morális nyomás, és azt érzik az emberek, Európa a békéről szól. Túlságosan sokat várunk Amerikára, Európának kellene megtennie több lépést. Másrészt, ha elküldjük az európai pénzt Ukrajnába, hogyan lesz kilábalás a háború okozta gazdasági válságból - tette hozzá.
 
Annak alapján mondta ezt a miniszterelnök, hogy mint az EU soros elnöke nem csak “nagyfejűekkel” tárgyalt, hanem az európai emberek véleményét is meghallgatta. 

Patrióta-frakció? “Várjuk meg a hétfőt”

A miniszterelnök szerint a francia választás azonnal hatást gyakorol a kontinensre. Orbán Viktor szerint két eset lehetséges: ha Le Penék abszolút többséget szereznek - csak akkor vállalják a kormányzati felelősséget.

Akkor viszont szerinte “valami zavaros helyzet következik”, ha nyer a francia jobboldal, de nem tud kormányt alakítani. Marine Le Penék EP-képviselőcsoportja a legnagyobb, 30 fős delegáció, a legnagyobb az EP-ben - hangsúlyozta.

“Várjuk meg a hétfőt” - mondta a Patrióta EP-frakcióalakítással kapcsolatban a miniszterelnök, hozzátéve: mindenkinek ki fog derülni, hogy nem csak a levegőbe beszélt a szövetséggel kapcsolatban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések