A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bulgária orosz-ukrán béketárgyalásokat fog javasolni a NATO-csúcson


Bulgária a közelgő washingtoni NATO-csúcstalálkozón elő fog állni az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások ötletével, és Szófia közvetítőként léphet fel – mondta Dimitar Glavcsev, az ügyvezető kormány bolgár miniszterelnöke.

“Úgy vélem, mivel tegnap a parlament plenáris ülésén megvitatták ezt, javasolnunk kellene a béketárgyalásokat Oroszország és Ukrajna között, amelyeken Bulgária közvetítőként működhetne közre”

– mondta Glavcsev, akit a Bolgár Nemzeti Rádió idézett.

Mindazonáltal – tette hozzá a rádió – Glavcsev kétségbe vonta, hogy Bulgária számíthatna a közvetítői státuszra, mivel mindkét félnek el kellene ezt fogadni. Hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat az ENSZ alapokmánya alapján és a nemzetközi joggal összhangban kell lefolytatni. Oroszország viszont nem fogad el olyan közvetítőt, amely csatlakozott a szankciókhoz, vagy fegyvereket küldött a kijevi rezsimnek.

Glavcsev emellett elmondta, hogy a csúcstalálkozó során Bulgária 80 millió eurót jelent majd be Ukrajnának, de ezt a lépést még a parlamentnek jóvá kell hagynia. A miniszterelnök nem részletezte, hogy ezt a pénzt milyen célokra szánják.

A NATO-csúcstalálkozót július 9-11. között tartják Washingtonban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések