A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin és Kim Dzsongun Phenjanban megállapodást írt alá a kölcsönös segítségnyújtásról agresszió esetén

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető Phenjanban aláírta a két ország közötti átfogó stratégiai partnerségről szóló szerződést. Ez az 1961-ben, 2000-ben és 2001-ben aláírt, Oroszország és Észak-Korea közötti alapdokumentumok helyébe lépett. Erről az orosz média számolt be.

A Kreml vezetője a KNDK elnökével folytatott megbeszélések során a szerződést "alapvető dokumentumnak nevezte, amely hosszú távon képezi majd kapcsolataink alapját".

Kim Dzsongun hozzátette, hogy a megállapodás védekező és "békeszerető" jellegű lesz.

Putyin utalt arra is, hogy Oroszország megkezdheti Phenjan ellátását harci repülőgépekkel és nagy hatótávolságú rakétákkal. Szavaiból ítélve ez válasz volt a Nyugat azon döntésére, hogy hasonló fegyvereket ad át Ukrajnának. 

"A KNDK-val kötött új szerződés kölcsönös segítségnyújtásról rendelkezik a dokumentumban szereplő felek valamelyike elleni agresszió esetén. Felhívom a figyelmet a Nyugat azon kijelentéseire, hogy F-16-osokkal és nagy hatótávolságú fegyverekkel látja el Ukrajnát az orosz területre irányuló csapásokhoz. Ebben a tekintetben az Orosz Föderáció nem zárja ki a katonai-technikai együttműködést a KNDK-val az aláírt dokumentum keretében"

- mondta Putyin.


Az aláírási ceremóniára a kibővített formátumú orosz-koreai tárgyalásokat, valamint Putyin és Kim Dzsongun közötti hosszas négyszemközti beszélgetést követően került sor.

Az aláírási ceremónián részt vevő orosz és koreai delegáció tapssal üdvözölte a vezetőket. Putyin és Kim Dzsongun a dokumentum másolatát is kicserélték, majd együtt hagyták el az aláírótermet.

Közben a média felvételeket tett közzé Putyin észak-koreai látogatásáról és az érkezése alkalmából rendezett ünnepségekről. Az egyik eseményen egy orosz katonai kórus Putyinról és Kim Dzsongunról szóló dalt adott elő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések