A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hollandiában az év eleje óta közel 500 robbantásos támadást követtek el


Az év eleje óta 496 robbantásos támadást követtek el hollandiai otthonok és vállalkozások ellen, míg tavaly az év azonos időszakában 209-et – jelentette az RTL Nieuws hírportál csütörtökön a birtokába került rendőrségi jelentésre hivatkozva.

Tavaly összesen 1052 robbantásos merényletet hajtottak végre Hollandiában, de ezek többségét az év második felében – tette hozzá.

A jelentésből kiderül, hogy a hatóságok és a holland települések polgármesterei fokozott segítséget kértek a növekvő bűnözés elleni küzdelemhez, és egyebek mellett a támadásokhoz gyakran használt Kobra tűzijátéktelepek európai uniós szintű betiltását szorgalmazták.

A rendőrség külön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az otthonok válnak egyre jobban a támadások célpontjává. Az esetek 75 százalékában az elkövetők robbanószert hagynak valakinek a bejáratánál vagy ablakánál. „A legtöbb támadás egyértelmű kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel, de vannak olyan esetek is, amikor az ilyenfajta agresszív fellépések kapcsolati konfliktusból származnak” – áll a rendőrség jelentésében.

Továbbra is Rotterdamban és Amszterdamban történik a legtöbb támadás, de egyre többet követnek el kisebb városokban is – nyilatkozott Jos van der Stap, a rendőrség robbantásszakértője az RTL Nieuwsnak.

Az utóbbi két és fél évben a hatóságok 500 embert tartóztattak le robbantásos támadás miatt, a gyanúsítottak nagy része alacsony iskolai végzettséggel és szegényes anyagi háttérrel rendelkező fiatal.

„Gyakran fiatalok helyezik el a robbanóanyagokat, kiszolgáltatott gyerekek, akik hajlandóak súlyos bűncselekményeket elkövetni és nagy kockázatot vállalni szinte semmiért. Az átlagéletkor 23 év, ami más bűncselekményekhez képest alacsony. A gyanúsítottak között vannak 13 vagy 14 éves fiúk is, ami nagyon aggasztó. A gyanúsítottak túlnyomó többsége már több bűncselekményt is elkövetett. Biztosítanunk kell, hogy többé ne adják el magukat mások piszkos munkájának elvégzéséhez. A megelőzés kulcsfontosságú” – mutatott rá a robbantásszakértő.

A támadások mögött álló megbízókat a rendőrség nehezen tudja kézre keríteni, mert általában úgynevezett „bűnügyi brókereknek”, azaz fizetett bűnözői munkák közvetítőinek adják a megbízást, akik csevegőcsoportokban, például a Snapchaten vagy a Telegramon teszik közzé a felhívást.

A rendőrség azt szeretné, ha ezek az internetes vállalatok többet tennének a platformjaikon folytatott illegális tevékenységek megakadályozásáért.

„Jelenleg ezek a digitális platformok nélkülözhetetlenek a megbízások kiadása és a potenciális elkövetők toborzása szempontjából”

– áll a rendőrségi jelentésebn.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a robbantások számának növekedése túl sokat követel a rendőrség kapacitásaiból, és kevesebb marad más súlyosabb esetekre. Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester pedig úgy vélte,, hogy városa „beleroppan” ezekbe az erőszakos bűncselekményekbe. „A rendőrség itt-ott letartóztat néhány gyanúsítottat, de a támadások száma nem csökken. Az sem bizonyul hatékonynak, ha még nagyobb hatósági kapacitást vetünk be, a probléma megoldását szélesebb körben kell megvizsgálni” – nyilatkozott Aboutaleb az RTL Nieuwsnak

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések