A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EU beleegyezett a befagyasztott orosz vagyon nyereségének "felszabadításába"

Az Európai Unió beleegyezett abba, hogy felszabadítsák az Oroszország „befagyasztott vagyonából” származó nyereséget, és azt Kijev Moszkvával szembeni támogatására használják fel – jelentette be kedden Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának vezetője.

Az unió megállapodott egy új segélycsomagról Ukrajnának, amely 1,9 milliárd eurót tartalmaz az EU ukrajnai eszközéből, valamint mintegy 1,5 milliárd eurót „a befagyasztott orosz eszközökből származó váratlan nyereségből”.

A pénzösszegeket várhatóan július végéig osztják szét

– jelentette be von der Leyen a Berlinben tartott úgynevezett Ukrajna-élénkítési konferencián.

„A váratlan nyereségből mintegy 1,5 milliárd euró júliusban válik elérhetővé: Ennek a pénznek a 90%-a a védelemre, 10%-a pedig az újjáépítésre megy majd. A hét folyamán pedig a G7-ek csúcstalálkozóján további megbeszéléseket folytatunk arról, hogy Ukrajna még gyorsabban részesülhet a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből” – mondta.

A választások nélkül pozícióban lévő tisztviselő elutasította a lépésnek a globális pénzügyi rendszerre gyakorolt lehetséges következményeivel kapcsolatos aggodalmakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az EU „a nemzetközi joggal összhangban, és a pénzügyi piacok stabilitásának biztosítása mellett” tette ezt.

Eddig Kijev egyik nyugati támogatója sem döntött úgy, hogy maga kobozza el a befagyasztott eszközöket, mivel többször hangot adtak különböző jogi aggályoknak a lehetséges lépéssel kapcsolatban.

A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megismételte azt az álláspontját, hogy egy ilyen döntésnek nagyon szilárd jogi alapokon kell nyugodnia.

„Világossá és nyilvánossá tettük álláspontunkat, amely szerint számunkra, az IMF számára az a fontos, hogy minden intézkedésnek megfelelő jogi alapja legyen, és ne ássa alá a Nemzetközi Valutarendszer működését. Ez az álláspontunk tehát egyértelmű, és ezt többször is nyilvánosan kifejtettük” – mondta Julie Kozack, az IMF szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Moszkva többször is felszólította a kollektív Nyugatot az orosz állami vagyon befagyasztása miatt, és arra figyelmeztetett, hogy minden ellopási kísérletre viszonzott válaszlépést fog kapni, és az oroszországi nyugati cégek vagyonát, tulajdonát és vállalkozásait fogják a kormányaik intézkedései miatt elszenvedni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések