A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sky News: a NATO lassabban és négyszer drágábban gyárt lövedéket, mint az oroszok


Oroszország sokkal gyorsabban és olcsóbban képes tüzérségi lövedékeket gyártani, mint Ukrajna amerikai és európai támogatói – jelentette a Sky News a Bain & Company tanácsadó cég tanulmányára hivatkozva.


A nyilvánosan elérhető adatokon alapuló kutatás szerint az orosz gyárak az idén várhatóan mintegy 4,5 millió lövedéket gyártanak vagy újítanak fel, szemben a nyugatiak mintegy 1,3 millió lövedék együttes termelésével – jelentette a műsorszolgáltató vasárnap. Ez azt jelenti, hogy Moszkva jelenleg több mint háromszor annyi tüzérségi lövedéket állít elő, mint a NATO-tagok.

A Bain & Company által közölt adatok szerint egy orosz 152 milliméteres lövedék átlagos előállítási költsége 1000 dollár (kb. 354 ezer forint), ami negyedannyi, mint a NATO által használt 155 milliméteres lövedékek ára, amelyek ára 4000 dollár (kb. 1,4 millió forint).

Az a tény, hogy a lövedékek gyártása az Egyesült Államokban és az EU-ban „elmarad Oroszországtól, komoly kihívást” jelent az ukrán hadsereg számára a Moszkvával való konfliktus során – hangsúlyozta a Sky News.

A csatorna szerint az ukrán frontcsapatok arra panaszkodnak, hogy az orosz oldalról kilőtt öt lövedékre csak egy lövedékkel tudnak válaszolni.

A Pentagon tavaly ősszel közölte, hogy 2025 végéig havi 28 ezerről 100 ezerre tervezi növelni a 155 milliméteres lövedékek kibocsátását. Az EU márciusban jelentette be, hogy ugyanezen időszak alatt évi kétmillió lövedékre kívánja növelni lőszergyártási kapacitását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton az orosz védelmi ipari vállalatok vezetőségével tartott találkozóján elmondta, hogy az országban a lőszergyártás 14-szeresére, a dróngyártás négyszeresére, a harckocsik és páncélozott járművek összeszerelése pedig 3,5-szeresére nőtt az ukrajnai hadművelet 2022 februári megindítása óta.

„Ez jó ütem, nagy volumen” – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy az ország hadiipari komplexumának teljesítménye tovább növekszik. „Szeretném megköszönni önöknek és csapataiknak, hogy ilyen nagyszabású feladatokkal foglalkoznak” – mondta az ipari vezetőknek.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által Kijevnek szállított fegyverek és lőszerek nem fogják megakadályozni Oroszországot katonai céljai elérésében, hozzátéve, hogy ez csak meghosszabbítja a harcokat, és növelheti az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. A tisztviselők szerint a fegyverek szállítása, a hírszerzési információk megosztása és az ukrán csapatok kiképzése gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nyugati nemzetek már de facto részesei lettek a konfliktusnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések