A sokemeletes Napóleon-tortát készen vásárolt leveles tésztából te is játszva elkészítheted.
A levelestészta-rétegekből és gazdag, édes vaníliás krémből álló Napóleon-torta megtévesztő neve ellenére orosz sütemény: 1912-ben készítették először a franciák felett aratott győzelmük százéves évfordulója alkalmából. A tortát legalább négy-öt réteg alkotja, de az igazán elszántak akár húszemeletesre is készíthetik.
Hozzávalók 6 személyre
👉 12 dkg vaj
👉 5 csomag leveles tészta (1,375 kg)
👉 4 tojássárgája
👉 4 evőkanál liszt
👉 3.5 bögre tej
👉 1 bögre cukor
👉 1 dl habtejszín
👉 1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
A
leveles tésztákat egyenként terítsd ki. Szurkáld meg őket villával,
majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire. 200 fokos sütőben,
darabonként húsz perc alatt süsd őket pirosra.
Amíg a
tésztadarabok sülnek, állítsd össze a krémet. Ehhez a tojássárgákat
keverd habosra a cukorral. Add hozzá a lisztet, és öntsd fel fél bögre
tejjel. A maradék három bögre tejet öntsd egy kis lábosba, és melegítsd
fel úgy, hogy gyöngyözzön, de ne forrjon. A meleg tejet kézi habverővel
folyamatosan kevergetve csorgasd a tojásos részhez. Öntsd vissza a
keveréket a lábosba, és közepesnél valamivel kisebb lángon, folyamatosan
kevergetve főzd sűrűre. Ez negyedórát is igénybe vehet, legyél
türelmes. Amikor besűrűsödött, húzd le a tűzről, fedd be frissen tartó
fóliával, hogy ne bőrösödjön, és hagyd teljesen kihűlni. Amikor kihűlt,
több részletben keverd bele a szoba-hőmérsékletű vajat, a vaníliaaromát,
végül a habtejszínt. Robotgéppel keverd egyneműre.
Egy megsült
lapot tegyél félre, a többit rétegezd a krémmel. A legfelső réteg krém
legyen, ezzel fedd be a süti oldalát is. A félretett tésztalapot törd
morzsalékosra, és szórd meg vele a tortát szintén a tetején és az
oldalán. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy összeálljon.
0 Megjegyzések