A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Deutsch Tamás: Várom az EP-listavezetői vitát

Deutsch Tamás, a kormánypárt európai parlamenti listavezetője uniós forrásokról, Brüsszel elfoglalásáról és az EU előző húsz évéről is beszélt a Mandinernek adott interjújában.

Hogy megnyerjük a választást, ez a legfontosabb – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A 13-nál kevesebb mandátum is jó, de én rekordra készülök, a lehető legtöbbet szeretnénk elhozni a 21-ből.

Az európai pártok csúcsjelöltjeinek maastrichti vitája kapcsán kiemelte, lehetetlen ezeket a vezetőket komolyan venni. Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel szívesen vitázna, a közmédia kezdeményezésére pedig igent mond. Legyen vita, ami az objektivitás lehetséges maximumát nyújtja, ne pedig ellenzéki, dollárbaloldali kampányrendezvényt akarjanak szervezni.

Meg kell erősítenünk a nemzeti érdekképviseletünket az uniós intézményekben, és növelni kell a politikabefolyásoló képességünket, fogalmazott a Fidesz EP-listavezetője. Nem csupán a brüsszeli támadások elhárításában kell jeleskednünk, hanem egyszer és mindenkorra fel kell számolnunk a nemzeti szuverenitásunkkal szembeni támadásokat.

Továbbra is alapvető mintázata a nyugat-európai elitek gondolkodásának Kelet-Európa lenézése, mondta.

A nyugatiak nyájaskodva azt mondják: lássátok be, szebbek, okosabbak, jobbak, ügyesebbek, gazdagabbak, nagyobbak vagyunk, mint ti, nekünk nem csupán jogunk, de kötelességünk is, hogy életvezetési tanácsokat adjunk nektek. És amit rólunk, a lengyelekről, a csehekről, a szlovákokról, a szlovénekről, a horvátokról gondolnak, még semmi ahhoz képest, amit a románokról és a bolgárokról, az ukránokról, a szerbekről, az albánokról gondolnak. Ez a lenézés az egyik legfontosabb akadálya az egyenjogú és egyenrangú partneri viszony kialakításának Európában.

Deutsch Tamás szerint a huszonegy évvel ezelőtti EU-csatlakozás helyes lépés volt, de a mai erőállapotunkban talán az lenne a leghelyesebb közös közép-európai magatartás, ha egyfajta „közép-európai Norvégia” helyzetében lehetnénk. Partneri kapcsolat az Európai Unióval, szoros üzleti és gazdasági együttműködés, közös piac, de mindez politikai unió nélkül. 

A DK szélsőségesen föderalista nézeteket valló párt, ami egy Európa-ellenes álláspont. Bolsevik logika ugyanis, hogy az állam elhalásához az állam megerősítésén keresztül vezet az út

– tette hozzá az interjúban.

Magyar Péterről és a Tisza Párt leendő EP-képviselőiről így fogalmazott:

A jelöltek szinte egytől egyig kipróbált brüsszeli bürokraták, kiképzett zsoldosok.

Azok a választók, akik azt akarják, hogy magyar képviselők legyenek az EP-ben, nem egyszerűen az állampolgárságuk szerint, hanem a magyar nemzeti érdekek következetes képviselői, azoknak eszükbe ne jusson rájuk szavazni!

Az elfogadott migrációs paktum kapcsán Deutsch Tamás rámutatott, hogy a következő két évben számtalan uniós és tagállami végrehajtási rendeletet kell még megalkotni.

Nos, ezek kapcsán nyilvánvalóan ártatlan tekintettel, kedvesen mosolyogva kell majd arról tájékoztatnunk Brüsszelt, hogy a migrációs paktum implementációjának folyamatában áthidalhatatlan akadályokat jelentenek a magyar alkotmányos szabályok és a paktum belbiztonsági védzáradékai.

A háborús pszichózis kapcsán azt mondta: Brüsszelben a helyzet még annál is sokkal rosszabb, mint ahogy Magyarországról látszik.
A bürokraták teljes háborús lázban égnek. Kézzelfogható veszély a világháború, egy atomháború kirobbanása. Atomfegyvereket telepíttetnének Lengyelországba, Emmanuel Macron szerint elkerülhetetlen szárazföldi csapatok küldése Ukrajnába, a NATO-főtitkár pedig a kijevi sajtótájékoztatóján arról beszél, hogy a még nem is létező űrfegyvereket is egyből Ukrajnába kellene telepíteni. Borzalmas következményei lehetnek mindennek.

Háború vagy béke, ez ma az első számú európai sorskérdés, hangsúlyozta a listavezető.
A macroni elképzelés az uniós tagállamok nemzeti hatásköreinek szűkítése helyett szerintem az európai szuverenitás csak a tagállami, nemzetállami szuverenitás erősödésével tud újraépülni – mondta.

A Schuman-nyilatkozat megfogalmazásakor Nyugat-Európában az amerikai, Közép- és Kelet-Európában pedig a szovjet megszállás következtében a szuverenitás legelemibb feltételei is hiányoztak. Az EU mai alapproblémái között a legsúlyosabbak közé tartozik az európai szuverenitás elvesztése – politikai, gazdasági és katonai szempontból egyaránt. Én nemzetállami és európai szuverenista is vagyok.

Deutsch Tamás szerint a nekünk járó uniós forrásoknak a belépésünk óta csak a negyven százalékát kaptuk meg.

Mi csak úgy léphettünk be az unióba, hogy a négy alapszabadság közül a munkaerő szabad áramlása évekig nem vagy csak súlyos korlátozások mellett volt osztályrészünk. Brüsszel a csatlakozáskor úgy döntött, a magyar gazdák évekig az uniós közvetlen kifizetéseknek a töredékét kapják meg, ezeknek az agrártámogatásoknak az európai szintre emelése csak lépcsőzetesen valósulhatott meg.

Amikor a 2013–2020-as hétéves keretköltségvetésben megtervezték a regionális fejlesztési források tagállamok közötti felosztásának szabályrendszerét, a kalkulációba bevezettek egy plafont. Ez alapján a capping, azaz a támogatások maximálása miatt az uniós jogszabályi előírások szerint kiszámolt fejlesztési pénzeknek csak egy részét kaptuk meg – folytatta.

A nagy uniós gazdaságfejlesztési program végrehajtása kapcsán kiderült, hogy a támogatások 86 százaléka az EU15-höz, az 1995-ig csatlakozott országokhoz, azokon belül is leginkább négy országhoz jutott: a franciákhoz, a németekhez, a britekhez és a spanyolokhoz, hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Ennek a tudatosan, hatalmi, gazdasági és politikai szándékoknak megfelelően működtetett rendszernek az eredménye, hogy az egyébként jog szerint nekünk járó uniós fejlesztési pénzeknek csak a negyven százalékát kaptuk meg az eltelt húsz esztendőben.

Arra számítok, hogy az európai parlamenti választás érezhetően átrendezi a politikai erőviszonyokat, és véget ér a brüsszeli bürokráciának ez az ámokfutása.

Mindez azt is jelenti, hogy ezáltal megszűnik Brüsszel tagállamokkal szembeni politikai zsarolási gyakorlata, s véget ér a pénzügyi szankciós politika.

A következő bizottsági elnök személyéről azt mondta: Von der Leyen már kisebbségben van, egyre több energiát fordítanak új nevek keresésére.
A magyar biztosról, Várhelyi Olivérről úgy fogalmazott, osztályon felüli teljesítményt nyújtott. Én valamivel több mint száz százalékban úgy kalkulálok, hogy ő lesz a miniszterelnök jelöltje.

Kérdésre válaszolva azt mondta, politikai frakció tagjaként folytatja a munkáját a Fidesz-delegáció. Hogy mire teremtenek esélyt a választási eredmények, ma még nem lehet megmondani. Az biztos, hogy egy erős szuverenista politikai frakcióhoz fogunk tartozni.

Deutsch Tamás az EP-delegáció előző ötéves eredményéről szólva a Brüsszelből Magyarországra évek óta zúduló „baráti” össztűzről beszélt.

A nemzeti érdekeinket védő első frontvonal Brüsszelben húzódik, és ezen egyetlenegy helyen sem tudott áttörni a bürokrácia. Ez a legnagyobb eredményünk –zárta a gondolatait Deutsch Tamás.

(MNO)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések