A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vitézy Dávid: Elképzelhető, hogy Karácsony Gergely vissza fog lépni


Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint még nagyon a kampány elején járnak, de „a váratlan visszalépésekben a legnagyobb előélete Karácsony Gergelynek van″. A közlekedési és városmobilitási szakértő többek között a Fideszhez fűződő kapcsolatáról és Magyar Péterről is beszélt.

Vitézy Dávid a Szabad Európa Rádió adásában többek között arról is beszélt, mi a véleménye Karácsony Gergely kijelentéséről, mely szerint Szentkirályi Alexandra visszaléphet a főpolgármesteri versenyben. 

A közlekedési és városmobilitási szakértő úgy látja, hogy a Fidesz nem tudja megnyerni a júniusi főpolgármester-választást, de a visszalépéssel a saját későbbi közgyűlési pozíciójukat is veszélyeztetnék. Vitézy Dávid (Karácsonnyal ellentétben) nem számol azzal a forgatókönyvvel, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépjen. 

Mint mondta, még nagyon a kampány elején járnak, de „ebben a hármas mezőnyben a váratlan visszalépésekben a legnagyobb előélete Karácsony Gergelynek van”. Vitézy Dávid felidézte, hogy Karácsony Gergely a 2022-es választásoknál „a teljes ellenzéki szavazótábort cserbenhagyva” lépett vissza Márki-Zay Péter javára.

Én el tudom képzelni akár azt is, hogy ő visszalépjen ettől a versenytől

– fogalmazott Vitézy Dávid. 

Megjegyezte, a főpolgármesternek el kellene döntenie, hogy a budapestiek többségének vagy Gyurcsány Ferencnek szeretne megfelelni. Hozzátette, jelenleg a Facebookon zajlik az egész várospolitika, így emiatt „alig tudunk valamire rámutatni, hogy mi történt az elmúlt öt évben”. Szerinte Karácsony Gergely a 2026-os országgyűlési választáson is újra indul miniszterelnök-jelöltként.

Határozottan konfrontálódna a kormánnyal

A főpolgármester-jelölt arra is kitért, hogy semmi köze nincs a Fideszhez, bár bevallotta, hogy a 2022-es parlamenti választáson nem látta Márki-Zay Pétert alkalmasnak az ország vezetésére, így végül a kormánynak adott bizalmat.

Kifejtette, kampányát szeretné úgy felépíteni, hogy ténylegesen a budapestiekhez szóljon. Szerinte lehet „pártpolitikai csatákon túli vezetése is Budapestnek, amely konfrontálódik a kormánnyal”.

Hozzátette, főpolgármesterként nagyon határozottan készül erre többek között azért, hogy az egészségügy ne a jelenlegi formában működjön Budapesten. Mint mondta, az egészségügyi ellátás ma Budapesten jelentősen rosszabb, mint például Nyíregyházán, Debrecenben vagy Győrben. A HÉV-ek felújításával kapcsolatban Lázár Jánossal is kész konfrontálódni. 

Nem kereste fel Magyar Pétert, de számít a szavazatára

Vitézy Dávid szerint sem részéről, és tudomása szerint az LMP részéről sem volt kapcsolatteremtési szándék Magyar Péter felé. 

„Magyar Péter egy deklaráltan országos politikai szereplő, aki új politikai ajánlatot próbál megfogalmazni a maga szempontjából az ország választóinak. Én épp azt képviselem, hogy ne az országos politikából vezessük le a Budapest-politikát. Tehát én nem kérem az ő támogatását, nem működünk ilyen tekintetben semmilyen formában együtt, nem is ismerem őt személyesen” – fejtette ki Vitézy Dávid.

Hozzátette, az, hogy Magyar Péter budapesti választópolgárként kire szavaz, az a saját döntése. Felidézte, hogy a Partizánban a jogász azt mondta, hogy sem Karácsony Gergelyre, sem Szentkirályi Alexandrára nem szavazna, így választóként, számít Magyar Péter szavazatára is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések