A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újra abortuszvita Lengyelországban: az elnök megvétózta a kormány tervét


Megy az adok-kapok a sürgősségi fogamzásgátló tabletta és a szülői beleegyezés körül Lengyelországban.

Andrzej Duda lengyel elnök március 29-én megvétózta azt a törvényjavaslatot, amely a sürgősségi fogamzásgátláshoz való hozzáférést biztosította volna a 15 év felettiek számára. Az elnök az alkotmányos jogok tiszteletben tartásával és a gyermekek egészségének védelmével indokolta döntését – írja az EurActiv.

A kormány erre bejelentette, hogy megkerülik az elnöki vétót azzal, hogy lehetővé teszik a gyógyszertárak számára a fogamzásgátló tablettára vonatkozó receptek kiállítását. A szabályozásról szóló törvénytervezet azonban vitákat váltott ki.
 
A lap megjegyzi: 2015-ben az Európai Gyógyszerügynökség úgy döntött, hogy a sürgősségi fogamzásgátlót recept nélkül is lehet értékesíteni. Az Európai Bizottság viszont a tagállamokra bízta a gyógyszer hozzáférhetőségéről szóló döntést. Lengyelország 2017-ig engedélyezte a vény nélkül kapható sürgősségi fogamzásgátlót. A Jog és Igazságosság alkotta kormány ekkor bevezette, hogy receptre adnak csak ilyen szereket.

Donald Tusk egyik 2023-as választási ígérete volt, hogy az első száz nap első száz intézkedése közt ott lesz a fogamzásgátló tabletta recept nélküli hozzáférésének megadása a 15 éven felüli lányok számára. A törvényhozás elfogadta a szabályozást, az elnök azonban megvétózta azt.

A rendelettervezet a sürgősségi fogamzásgátlás hozzáférhetőségét írja elő a 15 év felettiek számára. A dolog konzultációköteles, amit legalább egyéves gyógyszertári tapasztalattal rendelkező gyógyszerésszel kell lefolytatni. A konzultáció és a fogamzásgátló kiváltására 30 naponként egyszer volna lehetőség.

Az elnöki hivatal úgy indokolta a döntést: „az elnök, különösen a szülőkre hallgatva, nem fogadhat el olyan jogi megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a 18 év alatti gyermekek számára a fogamzásgátlók orvosi ellenőrzés nélküli használatát, és figyelmen kívül hagyják a szülők szerepét és felelősségét”.

Izabela Leszczyna egészségügyi miniszter azonban április 4-én kijelentette, hogy szerinte nincs szükség szülői beleegyezésre.

(Mandiner)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések