A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Teljesen magyar repülőgépek gyártása indul Pécsen


Egy beruházásnak köszönhetően új, teljes mértékben magyar repülőgépek épülhetnek a pécs-pogányi repülőgépgyárban. A hatmilliárd forintos beruházással a Magnus Aircraft Zrt. indíthatja el az új fejlesztést. A pénzügyminiszter szerint az új repülőgépmodell alkalmazható lesz oktatási célokra és pilóták alapképzéséhez is.

Hatmilliárd forintos beruházással bővül a pécs-pogányi repülőgépgyár. „Az elmúlt években megtanultuk, hogy válságok idején csak saját magunkra számíthatunk, ezért stratégiai cél Magyarország minőségi, tudásbázisú iparának erősítése” – jelentette ki Varga Mihály a Magnus Aircraft Zrt. új repülőgépmodelljének fejlesztéséhez tartozó üzemegység alapkőletételén.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarországon a repülőgépgyártásnak tradíciója van, az ágazat fejlesztése hazánk védelmi képességeit erősíti. A magyar gazdaságnak évtizedes extenzív korszak után egyre inkább az intenzív növekedésre kell átállnia.

Ez a hozzáadott érték növekedését jelenti, aminek az alapja a kiváló minőség. Mint mondta: a Magnus új szerelőcsarnokát az intenzív  gazdasági növekedés egyik fontos elemének tekinthetjük, mert garantálja a minőséget, valamint a jelentős hozzáadott értéket.

A vállalat hatmilliárd forint összértékű beruházásával megkezdődhet az új, négyüléses repülőgépek hazai gyártása, tisztán magyar tulajdonosi háttérrel. 

Az új repülőgépmodell alkalmazható lesz oktatási célokra, pilóták alapképzéséhez is. Varga Mihály kiemelte: a repülőgépipari fejlesztések erősen kapcsolódnak a védelmi iparhoz, így a béke megőrzéséhez is. Az itt felhalmozódó repülőmérnöki és gyártói tudás a korábbinál több hazai szakembert jelent, ami szintén Magyarország védelmi képességeit erősíti – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A tárcavezető arra is kitért, hogy habár a külső gazdasági környezet továbbra sem kedvező, mégis egyre gyarapodnak azok a nemzetközi előrejelzések, amelyek a magyar gazdaság kilátásainak javulását mutatják.

A tavalyi év végére letörtük az inflációt, mindvégig megőriztük a 4,7 millió magyar munkahelyet, és ma már a külkereskedelmi mérlegünk is pozitív, illetve a reálbérek is újra növekedésnek indultak. A 2024-es évtől Magyarország visszatérhet a korábban megszokott egyensúlyi növekedési pályára, a jövő évben az uniós növekedési rangsor élmezőnyében lehetünk – összegezte a pénzügyminiszter.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések