A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tartalmas bableves füstölt sonkával: a húsvéti maradékot is felhasználhatod így


Ha maradt a húsvéti sonkából, isteni bablevest főzhetsz belőle.

A sűrű, füstös bableves készítésének nulladik lépése, hogy a húsvéti sonka főzőlevét ne öntsd ki. Hűtőben néhány napig nyugodtan eláll, ha pedig tovább is el szeretnéd tartani, kiporciózva tedd a fagyasztóba. Ha szárazbabot használsz, elkészítés előtt egy nappal áztasd be, különben nagyon lassan fő meg. Tálald házi csipetkével!

Hozzávalók 4 személyre

    25 dkg bab (száraz vagy fejtett)
    15 dkg főtt sonka
    3 szál zellerzöld
    2 sárgarépa
    1.5 l sonkalé
    1 fehérrépa
    1 babérlevél
    1 hagyma
    1 gerezd fokhagyma
    1 evőkanál liszt
    1 teáskanál pirospaprika
    0.5 fej zeller
    só
    bors
    olaj
    ízlés szerint tejföl

Elkészítés:

A babot, ha szükséges, előző este áztasd be. Másnap a sonka főzővizében borssal, babérlevéllel, egy gerezd egész fokhagymával tedd fel lassan főni. A sárgarépát, fehérrépát és zellert tisztítsd meg, szeleteld fel, és add a babhoz. Tedd bele a zellerzöldet is. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd sóval és borssal, de óvatosan, mert a főzőlé már önmagában is sós.

Nagyjából egy óra főzés után minden megpuhul, ekkor készítsd el a rántást. A hagymát vágd apróra, és kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá a lisztet, kevergetve pirítsd meg, majd húzd le a tűzről, és hintsd meg a pirospaprikával. Öntsd fel fél merőkanálnyi főzőlével, tedd vissza a tűzre, kevergesd egy percig, amíg besűrűsödik, majd csorgasd a leveshez. Így főzd még néhány percig, amíg a levest is enyhén besűríti. A végén tedd bele a felkockázott sonkát, és melegítsd össze.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések