Ha maradt a húsvéti sonkából, isteni bablevest főzhetsz belőle.
A sűrű, füstös bableves készítésének nulladik lépése, hogy a húsvéti sonka főzőlevét ne öntsd ki. Hűtőben néhány napig nyugodtan eláll, ha pedig tovább is el szeretnéd tartani, kiporciózva tedd a fagyasztóba. Ha szárazbabot használsz, elkészítés előtt egy nappal áztasd be, különben nagyon lassan fő meg. Tálald házi csipetkével!
Hozzávalók 4 személyre
25 dkg bab (száraz vagy fejtett)
15 dkg főtt sonka
3 szál zellerzöld
2 sárgarépa
1.5 l sonkalé
1 fehérrépa
1 babérlevél
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
0.5 fej zeller
só
bors
olaj
ízlés szerint tejföl
Elkészítés:
A babot, ha szükséges, előző este áztasd be. Másnap a sonka főzővizében borssal, babérlevéllel, egy gerezd egész fokhagymával tedd fel lassan főni. A sárgarépát, fehérrépát és zellert tisztítsd meg, szeleteld fel, és add a babhoz. Tedd bele a zellerzöldet is. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd sóval és borssal, de óvatosan, mert a főzőlé már önmagában is sós.
Nagyjából egy óra főzés után minden megpuhul, ekkor készítsd el a rántást. A hagymát vágd apróra, és kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá a lisztet, kevergetve pirítsd meg, majd húzd le a tűzről, és hintsd meg a pirospaprikával. Öntsd fel fél merőkanálnyi főzőlével, tedd vissza a tűzre, kevergesd egy percig, amíg besűrűsödik, majd csorgasd a leveshez. Így főzd még néhány percig, amíg a levest is enyhén besűríti. A végén tedd bele a felkockázott sonkát, és melegítsd össze.
0 Megjegyzések