A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Putyin: kénytelenek vagyunk válaszolni az ukrán dróntámadásokra


Oroszország az elmúlt hónapokban kénytelen volt visszaverni az energetikai létesítményei elleni támadásokat, és vissza kell vágnia – közölte Vlagyimir Putyin elnök belorusz kollégájával, Alekszandr Lukasenkóval csütörtökön Moszkvában folytatott megbeszélései során.

Amióta Kijev drónhadjáratot indított az orosz üzemanyagtelepek ellen, Moszkva több nagyszabású csapást mért Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, amelyeket a védelmi minisztérium megtorlásnak minősített.

A legutóbbi támadást csütörtökön erősítették meg. A minisztérium közölte, hogy az orosz erők nagy pontosságú csapások hullámát indították el nagy hatótávolságú légi és tengeri fegyverek és drónok felhasználásával az energia- és olajipari létesítmények ellen Ukrajna-szerte, megzavarva a védelmi célú vállalatok munkáját, és rontva a katonai termelést és a Kijev frontvonalbeli egységeinek logisztikáját. Oroszország kitart amellett, hogy a támadások soha nem civileket céloznak.

“Mindenekelőtt feltételezzük, hogy így befolyásoljuk Ukrajna védelmi iparát, és közvetlenül befolyásoljuk azt” – mondta Putyin, megjegyezve, hogy az ukrajnai energetikai létesítményekre mért csapások a “demilitarizáció” folyamatának részét képezik.

Hangsúlyozta, hogy

Oroszország “nem hajtott végre semmilyen csapást” a tél folyamán humanitárius okokból.

“Nem akartuk, hogy szociális intézmények, kórházak és így tovább áram nélkül maradjanak, de az energetikai létesítményeinket ért sorozatos csapások után kénytelenek voltunk reagálni” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy Moszkva kész a tárgyalásokra.

Lukasenko azt válaszolta, hogy Kijev provokálja Oroszországot a csapások végrehajtására. Moszkva először 2022 őszén vette célba az ukrán energetikai infrastruktúrát, miután az év októberében Kijev megtámadta a Krími hidat.

Január óta Ukrajna számos nagy hatótávolságú támadást indított kamikaze drónokkal orosz energetikai létesítmények, köztük olajraktárak és finomítók ellen. A The Guardian a hónap elején az ország katonai hírszerzésére hivatkozva arról számolt be, hogy ezt a taktikát azért alkalmazzák, mert Kijev rájött, hogy nem tudja legyőzni Oroszországot a csatatéren.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések