A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Női kézi: csodálatos győzelem a svédek ellen, óriási lépés az olimpia felé


A debreceni női kézilabda olimpiai selejtező második napján a magyar válogatott Svédországgal csapott össze. Golovin csapata évek óta nem játszott ilyen jól, mint most, a legfontosabb pillanatban.

Fél perc sem telt a mérkőzésből, amikor mindjárt az első támadásból Klujber Katrin nemcsak hetest, hanem emberelőnyt is kiharcolt, és még értékesítette is. Kivédekezett támadás után Kuczora Csenge szépen fejezte a következő akciót. Az ötödik perc végén 3–1-re vezettünk, a negyedik magyar gól Schatzl Nadine fineszes labdaszerzése után jött, amikor a kispadról beszállva halászta el a labdát. Csapata dekoncentráltságát látva a svéd kapitány azonnal időt kért, és a háromgólos hátrányukat a 15. percre tüntették el. (7-7)

Ekkortájt a magyar csapat játékába is sok technikai hiba csúszott, és a svéd kapus, Bundsen is bemutatott néhány bravúrt. A mieink hullámvölgye nem tartott sokáig, mert Kuczora és Schatzl találatai beindították újra a csapatot. (9-7) És mivel a kapuban Böde Bíró Blanka is hárított néhányszor, a cserék pedig, Klivinyi Kinga és Simon Petra új lendületet adtak, a félidő vége előtt az volt a kérdés, mekkora lesz a különbség két csapat közt. 15–11 lett, mert az utolsó találatot a svédek lőtték.

A második félidőt a svédek emberelőnyben kezdték, és gyorsan le is faragtak a hátrányukból, a 38. percre pedig kiegyenlítettek. (17–17) Golovin Vlagyimir időt kért, de a fantázia nélküli támadás kimaradt. Bíró védése után egy ritka hosszú támadást Lukács Viktória egy szép pattintással zárt le középről.

Blohm válaszolt rá, Klujber pedig vagány cunderrel és egy bombával, Kuczora pedig egy szerencsés lövéssel gondoskodott arról, hogy 21–18 legyen ide. Az utolsó negyedórára ezzel a háromgólos vezetéssel fordultunk rá.

A huszonkettedik magyar gól után a svéd kapitány ismét időt kért. Egy dadogós magyar támadás végén Bundsen oldalra ütött egy lövést, Schatzl összeszedte a labdát, felkanyarodott vele, és a rövid sarokba csempészte a labdát.

Az utolsó tíz perc 23–20-as magyar vezetéssel kezdődött, mert a svédek Bírónak a szélről nem tudtak gólt lőni. Teljesen mindegy volt, melyik oldalról, ki próbálkozott, a Fradi kapusa tökéletesen olvasta a gondolataikat.

Kuczora hetedik góljával négyre nőtt a különbség a két csapat között, erre megint a győri Blohm felelt egy góllal a beálló pozíciójából. Carlson hetedik gólját is feljegyezhettük, Bundsen dupla védése után végigrohantak a pályán, így az utolsó perc 24–23-as magyar vezetéssel indult.

Klujber remek gólja után az átlövőt kiállították, noha elsősorban nem is ő volt szabálytalan. Carlson lövése a kapufán csattant, Simon Petra mindent elsöprő lendülettel tört be, és kiharcolt egy hetest. Kuczora – őt választották a meccs emberének – a kapus lábai között találta meg a helyet, hogy a hálóba juttassa a labdát. Három perccel a vége előtt három gólt volt az előny, ezt már nem lehetett elveszíteni.

Strömberg szétlőtte a jobb felsőt, Lukács pedig a szélről extrém kis szögből megtalálta a rést a kapus feje felett, és oda helyet a labdát. Az utolsó svéd büntető bement, de Lukács sem tudott hibázni a szélről. A 28–25-ös végeredményt ő állította be.

Az olimpiai részvétel még nincs meg, igaz a kijutás vasárnap egy Japán elleni vereséggel is összejöhet. De azért inkább nyerjünk, és ez a csapat ilyen játékkal képes is rá. A svédek csütörtökön 35–28-ra verték a japánokat, ezért Magyarország egy Japán elleni négy gólos vereséggel is kijut az olimpiára.

„Óriásit küzdöttünk, a szív győzelme volt, és még eszünk is volt hozzá. Amit megbeszéltünk, azt be is tartották a taktikában. Amikor nem volt védekezésünk, Blanka ott volt kapuban. Csapatmunka volt, egy nagyon jó válogatott ellen. A mai napon mindenki tudta, nincs más, csak a győzelem. És ez így lett. Vasárnap is mindent megteszünk a sikerért” – értékelte az M4-nek Golovin Vlagyimir a találkozót.

Bíró Blanka úgy értékelt, hullámzó meccs volt, egy kicsit félt, hogy a vb-átok visszatért, de megráztuk magunkat – ilyen fogadtatással, ilyen közönség előtt –, és már a svédek futottak utánuk az utolsó percekben. „Azt akartuk, ha gólt lőnek, akkor is fájjon nekik. A szurkolók belehajszoltak minket ebbe a győzelembe.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések