A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meztelen, megkötözött palesztin áldozatokat találtak gázai tömegsírokban


Nyugtalanító jelentések készültek a Gázában felfedezett tömegsírokról, amelyekben meztelenül, megkötött kézzel találtak palesztin áldozatokat. Ez újabb aggodalmakra ad okot lehetséges háborús bűncselekmények miatt – közölte kedden az ENSZ emberi jogi tanácsa. 

A felfedezést akkor tették, amikor múlt hét végén több száz eltemetett, majd hulladékkal beborított holttestet találtak a Nasser Kórházban, illetve az Al-Sifa kórházban. A Nasser Kórházban összesen 283 holttestet találtak, amelyek közül 42-t sikerült azonosítani.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője, Ravina Shamdasani közlése szerint az elhunytak között idősek, nők és sebesültek is voltak, míg másokra megkötözve és meztelenül találtak rá.

Az Al-Sifa kórház a Hamász egyik központjaként szolgált a közelmúltig, amikor is az egyik izraeli behatolás célpontjává nem vált a létesítmény. A két hétig tartó összecsapások után vizsgálták meg a helyszínt az ENSZ humanitáriusai. Jelentésük szerint 30 palesztin holttestet temettek el két sírban a kórház területén; az áldozatok keze szintén meg volt kötözve. Mostanra 12-t azonosítani is tudtak közülük.

Ravina Shamdasani szerint sokkal több áldozat is lehet, hiába állítják azt az izraeli védelmi erők, hogy 200 palesztint öltek meg az Al-Sifa kórház elleni támadások során. Az ENSZ emberi jogi vezetője, Volker Türk szerint a civilek, fogvatartottak szándékos meggyilkolása háborús bűn. Április 22-ig több mint 34 ezer palesztint öltek meg Gázában, köztük 14 685 gyermeket és 9670 nőt, további 77 084-en megsérültek, és a feltételezések szerint mintegy 7000 áldozat lehet még a romok alatt.

A főbiztos szerint minden 10. percben meghal vagy megsérül egy gyerek. Bár a törvények védik őket, mégis ők azok, akik aránytalanul nagy árat fizetnek a háború miatt. Egyúttal elítélte közleményében az elmúlt napokban Rafah ellen végrehajtott izraeli csapásokat is, melyek során főként nők és gyerekek haltak meg. Megismételte az azonnali tűzszünetre, az Izraelből elhurcolt és önkényesen fogvatartott túszok szabadon bocsátására, valamint a humanitárius segélyek akadálytalan áramlására vonatkozó felszólítását is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések