A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Klasszikus, emeletes mézes krémes: a tésztájából nem maradhat ki a sertészsír


Az emeletes mézes krémes gyerekkorunk egyik kedvenc sütije: készítsd el a tésztáját a klasszikus recept alapján!

A mézes krémes többféle változatban készülhet, és mindegyik nagyon finom. Ebben a receptben a lapokat gazdag, vajas, grízes krém fogja össze, a tetejére pedig vajkaramellás bevonat kerül. A krém alatt érdemes megkenni a rétegeket házi sárgabaracklekvárral is.

Hozzávalók 4 szelethez

A tésztához:
    45 dkg liszt
    15 dkg porcukor
    4 evőkanál méz
    4 evőkanál tej
    3 evőkanál sertészsír
    1 tojás
    1 késhegynyi szódabikarbóna
    vaj a tepsi megkenéséhez

A krémhez:
    20 dkg sárgabaracklekvár
    20 dkg vaj
    18 dkg cukor
    8 dkg gríz
    5 dl tej
    1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
    1 evőkanál vaj
    1 csipet só
    0.5 csésze habtejszín
    0.33 csésze cukor
    0.25 csésze méz

Elkészítés:

A tésztához a lisztet gyúrd össze a porcukorral, az olvasztott mézzel, a tejjel, a zsírral, a tojással és a szódabikarbónával. Ha szükséges, óvatosan még egy kevés tejet adhatsz hozzá. Sodorj belőle rudat, és oszd négy egyforma részre. Egy deszkát lisztezz be alaposan, mivel a tészta eléggé ragad, és nyújtsd ki vékonyra a lapokat. Egy tepsi tetejét kend meg vajjal, és 200 fokon egyenként 5-6 perc alatt süsd ki őket. A tepsi tetejéről nagyon könnyű lecsúsztatni a kész tésztát.

Közben készítsd el a tölteléket. A tejet forrald fel, add hozzá a grízt, és főzd sűrűre. Ha kész, húzd le a tűzről. A vajat keverd habosra a kétféle cukorral, és amikor a tejbegríz kihűlt, forgasd vele össze. A lapokat kend meg egyenként lekvárral, oszd el rajtuk a krémet, és így tapaszd össze a lapokat.

A tetejére való vajkaramellához a cukrot és a mézet egy kis lábosban melegítsd össze, amíg a cukor felolvad, a méz pedig folyékonnyá válik. Hagyd gyöngyözni addig, amíg buborékolni kezd, a színe pedig bebarnul. Ne kevergesd, esetleg néha az edényt rázd meg. Amikor már barna, vedd le a tűzről. Óvatosan öntsd hozzá a tejszínt, keverd el, majd keverd hozzá a vajat, végül szórd meg egy csipet sóval. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl, és utána kend meg vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe néhány órára, hogy összeálljon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések