A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kínába utazott Varga Mihály


A tárcavezető húsvéthétfőn elhagyta Magyarországot, hogy tovább erősítse a kínai–magyar gazdasági kapcsolatokat.

Varga Mihály pénzügyminiszter sem mulasztotta el a locsolkodást, ugyanakkor húsvéthétfőn váratlanul Kínába indult tárgyalni – számolt be erről a tárcavezető a Facebook-oldalán. Az Index információ szerint munkával teli napok várna a tárcavetőre, hiszen többek között a kínai pénzügyminiszterrel, Lan Foannal tárgyal kedden.

Úgy tudni, Varga Mihály hangsúlyozni szeretné a kabinet álláspontját: blokkosodás és elzárkózás helyett az együttműködés erősítésére van szükség Európa és Kína között.

Fontos kiemelni három nagyon lényeges adatot, Kína Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint, részaránya a teljes magyar külkereskedelemben eléri a 4 százalékot, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere Magyarországnak illetve tavaly Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra.

A kormány többször hangsúlyozta, hogy Magyarország napjainkban már hídszerepet tölt be Európa és Kína gazdasági együttműködésében. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, a magyar–kínai gazdasági, logisztikai és pénzügyi kapcsolatok, valamint a csúcstechnológiás beruházások hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez a következő években. 

A Bloomberg vasárnap arról írt, a hivatalos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) Kínában 50,8-ra emelkedett, felülmúlva a közgazdászok előrejelzését. Így hat hónapon belül először bővült a kínai feldolgozóipar.

Munka van ma is, de a locsolkodás nem maradhat el.🥚🐇 ✈️Irány Kína! 🇨🇳 ✅️Kolléganőnk nem hervad el.

Posted by Varga Mihály on Monday, April 1, 2024

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések