A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Előnyök, amelyeket a meditáció kínál


A meditáció egy olyan tevékenység, amikor is az elménk kerül fókuszba. Ennek során megtisztítjuk a gondolatainkat, és a testünk, az elménk egy pihenő fázisba kerül. Az agy, az elme azon fáradozik, hogy sikerüljön elérnünk ezt az állapotot. A meditációnak nagy szerepe van a mentális egészség kialakításában és fenntartásában, segít a stressz és a szorongás csökkentésében, és az éberséget is javítja.


Gyakran a meditáció célja nem más, mint a stressz csökkentése. Stressz esetén kialakul egy stresszválasz, azaz ilyenkor megemelkedik a szervezetben a stresszhormon szintje. A vizsgálati eredmények azonban azt mutatják, hogy a meditáció nagyon eredményes lehet a kortizolszint csökkentésében. A kutatások szerint az emberek sokkal nyugodtabbnak érzik magukat a meditációt követően. Azok az emberek, akik az életük részévé teszik a mindfulness meditációt, sokkal jobban képesek csökkenteni a munkahelyi stresszt, mint azok, akik nem meditálnak.

A stresszre gyakorolt hatásához hasonlóan a meditáció segíthet a szorongásos tünetek kezelésében, például a mindfulness meditációs gyakorlatok csökkenthetik a rákos betegek súlyos szorongását, derül ki egy tanulmányból. Egy másik tanulmány pedig azt jegyezte le, hogy a meditációt és a jógát gyakorló nőknél jelentős mértékben csökkentek a szorongás és a depresszió tünetei. Egy következő tanulmány pedig arról számolt be, hogy a mindfulness meditáció segített csökkenteni a szorongásos tüneteket azoknál, akik szorongásos rendellenességben szenvedtek.

A meditáció kiváló eszköz lehet azok számára is, akik depresszióban szenvednek. Elsősorban az enyhe vagy közepesen súlyos depressziós tünetekkel küzdők számára hozhat enyhülést ez a relaxációs technika. Azonban azt is tudnunk kell, hogy a meditáció nem helyettesítheti a depresszióra alkalmazott kezeléseket. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy a rendszeresen meditáló depresszióban szenvedő személyek kevesebb tünetről számolnak be, mint azok a depressziós betegek, akik nem élnek ezzel a relaxációs technikával.

A meditáció segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit, mégpedig a gyulladásos vegyi anyagokra gyakorolt hatása miatt. Stressz esetén a szervezet citokineket szabadít fel, amelyek megváltoztatják a hangulatot, míg végül depresszió alakul ki. A meditáció azonban segít csökkenteni a citokinszintet, így enyhítve a depresszió tüneteit.

A stressz, a depresszió és a szorongás megnehezíti az alvást, ami növeli a hangulati rendellenességek kialakulásának kockázatát. A meditáció nemcsak a stressz és a szorongás csökkentésében segíthet, hanem az alvás minőségének javításában is.

A tanulmányok szerint a meditációnak még az immunrendszer erősítését is köszönhetjük. A gyulladás során keletkezett citokinek ugyanis az immunrendszert is megtámadhatják, növelve az autoimmun betegségek kockázatait. A meditáció azonban segít elhárítani a citokinek egészségre káros hatásait. A meditáló embereknél gyorsabb a sebgyógyulás, csökken a gyulladás kialakulásának esélye, és sokkal hatékonyabban küzdenek meg a vírusfertőzésekkel.

A meditáció hatékony eszköznek tűnik a fájdalom csökkentésében is.

A magas vérnyomás növelheti a szívroham és a stroke kockázatait. A kutatók szerint azonban a meditáció segíthet csökkenteni a vérnyomást, mégpedig azáltal, hogy ellazítja az idegjeleket, amelyek érfeszültséget okoznak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések