A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csaknem tizenötezer kilométerre lenne képes Észak-Korea atombombát küldeni


Eléggé messzire, csaknem tizenötezer kilométerre lenne képes Észak-Korea atombombát küldeni – gyakorlatilag bárkire, akit ellenségének tekint. A Föld utolsó sztálinista rezsimje a becslések szerint legkevesebb negyven darab robbanófejjel rendelkezik. 


Észak-Korea legnagyobb interkontinentális rakétája a Hwasong–17, amelyet először 2022. március 24-én (más források szerint ugyanez év november 18-án) lőttek ki sikeresen. Ez az eszköz az elődeivel ellentétben már több robbanófej szállítására is alkalmas lehet - így akár a Föld utolsó sztálinista rezsimjének ötven kilotonnásra becsült atombombáját is képes célba juttatni.

A fentiek azért is lettek újra fontosak, mert az ország (jó eséllyel még pénteken) egy cirkálórakétához illeszthető „szupernagy robbanófej erőpróbáját” hajtotta végre, valamint kísérleteket végzett az új légvédelmi rakétájával a Sárga-tengeren. És tette mindezt immár a második alkalommal idén. Jó tudni, a diktatúra eddig sem az átláthatóságáról volt ismert, így az összes, onnét érkező „rakétás” hírt eleve óvatossággal kell fogadni – ám e friss információ viszont vélhetően teljes mértékben igaz.

És ha az, akkor újabb fejtörést okozhat a világnak.

A mérvadó nemzetközi katonai sajtó szerint Észak-Korea ugyanis nagyjából negyven-negyvenöt atombombával rendelkezhet. Ezek hatóereje változatos, hiszen pár kilotonnás épp úgy akad a kollekcióban, mint a fentebb említett ötven. Ami biztos, eddig hat föld alatti tesztet végzett – a saját sajtója közlése szerint teljes sikerrel. Persze ezek egyikét sem tudatta előre, így az összes esetben a szeizmikus megfigyelőhálózatok adatai révén buktatták le a próbálkozásokat.

Mivel a bevezetőben említett Hwasong–17 képes elérni az Egyesült Államokat, „némileg” érthető, hogy mind Washington, mind Ázsia vezető politikusai és katonái aggodalommal figyelik a híreket. Ami bátran kijelenthető, Észak-Korea interkontinentális eszközeinek a száma mára – tegyük rögvest hozzá: sajnos – meghaladta azt a szintet, amellyel – egyidejű indítás esetén – képes lenne túlterhelni az Egyesült Államok elfogórendszerét.

Igaz, a minap lepróbált cirkálórakéták hatótávolsága kisebb, mint egy-egy interkontinentális példányé, ám ezzel is lehet bőven galibát okozni – például Dél-Koreában vagy Japánban, amelyek egyaránt az USA szövetségesei.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések