A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Biden a Fehér Házban fogadta Petr Fiala cseh miniszterelnököt


A cseh kormányfő szerint az a legfontosabb, hogy az USA és Csehország azonos értékeket valljon.

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Petr Fiala cseh miniszterelnököt, aki a látogatást a kiváló cseh-amerikai kapcsolatok bizonyítékaként magyarázza. A politikusok a folyamatban lévő ukrajnai orosz agresszióról és a közel-keleti feszültségekről tárgyaltak.

Megnyitó beszédében Biden „nagyszerű szövetségesnek” nevezte Csehországot, és méltatta Csehország kezdeményezését, hogy lőszert vásároljon Ukrajnának.

„Nagyon nagyra értékelem… ahogy Ukrajnát segítik, amit már megtettek, és ahogyan továbbra is folytatják a segítségnyújtást. Köszönöm Önöknek, hogy csaknem egymillió lőszert próbálnak biztosítani Ukrajna számára” – mondta Fialának az amerikai elnök. Hozzátette, hogy a Kongresszusnak jóvá kell hagynia a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást.

A cseh kormányfő szerint az a legfontosabb, hogy az USA és Csehország azonos értékeket valljon.

„Partnerek vagyunk a NATO-ban, együttműködünk a kereskedelemben, és – ami a legfontosabb – ugyanazokat az értékeket valljuk: emberi jogok, szabadság, demokrácia. És meg kell küzdenünk különféle kihívásokkal, mint például az ukrajnai orosz agresszió, a terrorizmus, és a nehéz közel-keleti helyzet” – jelentette ki Fiala. Ilyen helyzetben szerinte elengedhetetlen a demokratikus országok közötti intenzív együttműködés.

Hozzátette: nagyra értékeli Biden vezetését és Ukrajnának nyújtott támogatását. Az Egyesült Államokba való indulása előtt a cseh kormányfő bejelentette, hogy képviselőikkel Ukrajna további katonai támogatásáról szeretne beszélni, amely nélkül szerinte Kijev számára nehéz, ha nem lehetetlen lenne megállítani az orosz agressziót. „Megpróbálom meggyőzni az amerikai barátaimat, hogy a segítségükre és támogatásukra feltétlenül szükség van” – tette hozzá.

A Cseh Köztársaság miniszterelnökének látogatására a Fehér Házban öt év után került sor. Utoljára, 2019-ben Andrej Babiš akkori cseh kormányfőt fogadta Donald Trump amerikai elnök.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések