A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Belgiumban törökök és kurdok vadásznak egymásra, a rendőrség tehetetlen


Limburg tartományban napokig állt a bál, a rendőrök nem mertek beavatkozni a migránsok háborújába.

A Limburg régióban egy hete tartó erőszakos cselekmények után az ultranacionalista török "Szürke Farkasok" befolyása éppoly aggasztó, mint a belga hatóságok tétlensége. A belgiumi Limburg a török nacionalisták fellegvára lett. A régióban él Belgium 450 ezer török lakosának mintegy harmada.

Egyébként Erdogan török elnök a Szürke Farkasok szövetségese - írja a Le Point.

Március 24-én este Heusden-Zolder a törökök és a kurdok közötti csatatérré vált. Az incidensek akkor kezdődtek, amikor megtámadtak egy nyolc-tíz autóból álló konvojt, amely Leuvenből tért vissza, ahol a Newroz ünnepségeket tartották. A járművekben egy kurd család tagjai ültek, mindannyian Szíriából menekültek. Szidalmazások, majd ütések következtek. Azóta két ellentétes beszámoló jelent meg. Az Ankara által támogatott török nacionalisták a "PKK terroristák" (Kurdisztáni Munkáspárt) provokációját ítélik el. A térségben kisebbségben lévő kurdok inkább a török szélsőjobboldal, a "Szürke Farkasok" brutális "rasszista támadásának" és "lincselési kísérletének" tekintik az esetet.

Memo (a neveket a szemtanúk névtelenségének tiszteletben tartása érdekében megváltoztatta a lap... - a szerk.), egy 30 éves kurd és nővére, Dila még mindig sokkos állapotban vannak. Brüsszelben találkoztak velük, ahol az incidens óta menedéket kaptak.

"A szíriai Afrinból származunk, és normális életet éltünk, a kultúránkkal. Egészen 2018-ig, amikor Törökország megtámadta és megszállta a régiót. Kénytelenek voltunk elmenekülni otthonunkból" - meséli a fiatalember. Észak-Szíriában törökbarát iszlamista milíciák uralkodnak. Az egész család - mintegy húsz ember - Európába menekült. "Azt hittük, hogy itt egy szabad országban leszünk, ahol élhetjük a newrozi kultúránkat és hagyományainkat. Ezt mondták nekünk az integrációs tanfolyamon, amikor megérkeztünk. De nem tudtam, hogy ez Törökország is" - tiltakozik. 

Heusden-Zolder valóban Törökország egy kis szeglete Limburg vidékén, a belga-holland határon fekvő egykori ipari régióban. A Koolmijnlaan, "szénbánya sugárút" mentén az üzletek inkább emlékeztetnek a Boszporuszra és Anatóliára, mint Flandriára: Baklavaland cukrászda, Márvány-tengeri halétterem, bulgurral töltött húsgombócokat áruló bódé, esküvői kellékboltok, török ékszerészek... A kávézókban focimeccseket és Erdogan országának híreit közvetítik. Ünnepi estéken az emberek meghívják magukat a grillező étterembe, amely Salt Bae, a közösségi oldalakon sztárnak számító török séf halvány mása, a focisták és a gengszterek kedvence. A szénbánya sugárút mentén 24 karátos arany steakeket lehet fogyasztani, akárcsak Dubaiban... Halal és alkoholmentes. A Törökországból érkező bevándorlók magukkal hozták életmódjukat, vallási és politikai kötődéseiket. Emellett behozták és felerősítették a Törökországot és Kurdisztánt átszövő feszültségeket -írja a lap.

Heusden-Zolterben, sötétedéskor, teljesen feketébe öltözött és felfegyverzett fiatal militánsok osztagai útakadályokat állítanak fel, és ellenőrzik a járművek utasait. A Szürke Farkasok saját kezükbe veszik a törvényt. Gentben egy csoport a GÖH vagy törökül "Genti Különleges Erők" nevet adta magának, a kurdisztáni régiókban bevetett török elit terrorellenes rendőri egységek kódjait kölcsönözve.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések