A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ellenzéki PiS kapta a legtöbb szavazatot a lengyelországi helyhatósági választásokon


A lengyel helyhatósági választások első fordulójában a fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) párt kapta a legtöbb szavazatot, a voksok 34,3 százalékát, míg a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció (KO) a szavazatok 30,6 százalékát szerezte meg az összesített eredmények szerint, írja az MTI.

A többi kormánykoalíciós tömörülés közül a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Lengyelország 2050 párt alkotta Harmadik Út nevű blokk 14,3 százalékot ért el, az Új Baloldal 6,3 százalékot. Az újliberális és a jobboldali kispártokat tömörítő, ellenzéki Konföderáció a szavazatok 7,2 százalékát szerezte meg.
 
Az összesített eredmények alapján a 16 lengyelországi vajdaság közül a KO 9, a PiS 7 vajdaságban győzött, bár nem mindegyikben szerzett önálló többséget. Az exit poll szerint a KO 10 vajdaságban, a PiS pedig 6-ban győzött volna. A helyi koalíciók alakításától függ, hogy hány vajdasági közgyűlést irányít majd a KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt, és hányat a PiS.

A második fordulót április 21-én tartják azokban a körzetekben, amelyekben a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések