A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aljakszandr Lukasenka kijelentette, hogy Fehéroroszország felkészül egy háború lehetőségére


Hazája békés mivoltát hangsúlyozta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden Hrodna városában tett látogatása alkalmával a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár közelében.

“Nincs szükségünk arra, hogy másokat fenyegessünk. Nem akarunk idegen területeket” – jelentette ki a fehérorosz elnök, akit a hivatala idézett. “Ne higgyenek senkinek, hogy harcolni akarnánk!” – hangsúlyozta Lukasenka egy kórház alapkövének letételekor. Mindazonáltal kijelentette:

Nyíltan megmondom, hogy felkészülünk egy háborúra.

"Ha békét akarsz, készülj fel a háborúra" - ezt nem én találtam ki. Nagyon helyesen mondták. Ha valaki onnan [a barátságtalan országokból] üvölt és kritizál minket, tudjátok, hogy helyesen cselekszünk. Ha ott elkezdenek dicsérni minket, baj lesz - tette hozzá.

Mint mondta, Fehéroroszország felkészíti hadseregét arra az eshetőségre, ha megtámadnák. Lukasenka szerint úgy tűnik, hogy a szomszédos Lengyelország és Litvánia háborús előkészületeket tesz azzal, hogy lövészárkokat ásnak és tankcsapdákat készítenek a határaik mentén, illetve támadófegyvereket szereznek be.

Hrodna lakosaihoz intézve szavait Lukasenka kijelentette:

Hozzánk tartoztok. Senkinek sem engedünk át titeket.

Hrodna a két világháború között Lengyelország területéhez tartozott. Fehéroroszország kedden háromnapos hadgyakorlatot kezdett az Ukrajnával, valamint az Európai Unió két tagállamával, Litvániával és Lengyelországgal közös határai mentén.

A fehérorosz védelmi minisztérium Telegramon azt közölte, az ország nyugati részén lévő Hrodna és a keleti régióban lévő Homel környékén indított manőver célja a térségek védelmének megerősítése, valamint egy esetleges szükségállapot esetén történő műveletek szimulálása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések