A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szijjártó Péter Oroszországba utazott, a paksi bővítésről is tárgyal: „Mindenki itt van, aki a nukleáris világban ma számít”


A paksi bővítés sikere a magyar gazdasági versenyképesség hosszú távú garanciája, ezért különösen jó hír, hogy a beruházás továbbra is jól halad, és újabb fontos mérföldköveket sikerült elérni az építkezés során – mondta Szijjártó Péter hétfőn az oroszországi Szocsiban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szerb, a török, az iraki és a fehérorosz kormány képviselőivel, illetve a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy utóbbi találkozón ismét áttekintették a paksi bővítés állását.

„Mindenki itt van, aki a nukleáris világban ma számít”

– fogalmazott videós bejelentkezésében a külügyminiszter.

– A paksi beruházás sikere a magyar gazdaság versenyképességének hosszú távú garanciája. Ezáltal garantálni tudjuk Magyarország számára azt, hogy az ország villamosenergia-ellátása biztonságban lesz hosszú évtizedekre, hiszen nagyjából az ország lakossága és ipara által szükségesnek tartott villamos energia mintegy 70 százalékát mi magunk elő fogjuk tudni állítani – jelentette ki.

– Ez nagyon komoly függetlenséget ad majd nekünk a nemzetközi energiapiac néha teljesen esztelen változásaitól, az egekbe ugró áraktól például. Ugyanakkor a beruházás nemcsak a versenyképességünket, hanem a rezsicsökkentés vívmányát is meg fogja tudni védeni. Tehát a paksi beruházás sikeres végigvitele egy igazi nemzeti érdek –szögezte le.

Szijjártó Péter újabb mérföldköveket emlegetett a projekttel kapcsolatban, mondván, hogy a blokkhoz szükséges két legfőbb nukleáris eszköz gyártása közül az egyik, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda gyártása már lezárult, így megkezdhették a műszaki átadás-átvétel folyamatát.

Hogyha mindent rendben találunk, akkor a második negyedév során Paksra el is fogjuk tudni hozni ezt a hatalmas eszközt, amely a nukleáris erőmű egyik lelke lesz

– mondta.

Atomexpo-élőben Oroszországból

Atomexpo-élőben Oroszországból

Posted by Szijjártó Péter on Monday, March 25, 2024


Szerinte a másik nagy tömegű eszköz, a reaktortartály gyártása április elején indul a magyar szakértők jelenlétében.

A miniszter üdvözölte, hogy gőzerővel zajlik az építkezés előkészítése, jelenleg a talajszilárdítást végzik német, amerikai és más alvállalkozók. Ennek során 72 ezer cölöpöt kell lefúrni, amelyből 9234 megvan, ez 12 százalék feletti eredményt jelent.

Kiemelte, hogy rendkívül fontos mérföldőre kerül majd sor az idei év végén, amikor is lekerülhet az első beton a földbe, ennek azonban lényeges előfeltétele az itt alkalmazandó technológia tesztelése, ami a múlt pénteken meg is kezdődött.

– Ezáltal újabb nagyon fontos előfeltételt tudtunk kipipálni abban a tekintetben, hogy az idei esztendő végén az első betonhoz el tudjunk jutni – fogalmazott.

Arra is kitért, hogy eközben folynak az egyeztetések a Framatome és a Siemens konzorciumával arról, hogy milyen módon lesz alkalmazható majd a német és francia irányítástechnika az erőműben.

– Tehát a beruházással újabb nagyon fontos mérföldköveket értünk el, és ezek a mérföldkövek előrevetítik azt, hogy az idei év végén megtörténik az első beton ünnepsége, és a következő évtized elején pedig a két új reaktorblokkunkat fel tudjuk majd kapcsolni a hálózatra – összegzett Szijjártó.

A moszkvai terrortámadásról

A magyar külügyminiszter az ottléte alatt az orosz sajtónak is megfogalmazott néhány mondatot.

– Magyarországot sokkolták a képek és videók, amelyek a Crocus City Hallnál készültek. A leghatározottabban elítéljük a terrorizmusnak ezt a brutális formáját. Globális szinten kell harcolnunk a terror ellen. Ez egyértelműen globális kihívás, és nemzetközi együttműködésre van szükségünk a küzdelemhez – nyilatkozta Szijjártó, amiről a TASZSZ orosz állami hírügynökség osztott meg egy videót.

Hozzáfűzte, "gondolataink és imáink azokkal a családokkal vannak, akik elvesztették szeretteiket. Kívánjuk, hogy maradjanak erősek, és gyors felépülést kívánunk azoknak is, akik még mindig kórházban vannak. Kívánom továbbá Oroszország minden polgárának, valamint a világon mindenkinek, hogy ilyen brutális terrortámadás soha többé ne forduljon elő a világ egyetlen szegletében sem."

Mint ismert, péntek este négy fegyveres indított terrortámadást a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központnál. A mészárlásnak 137 halálos áldozata van, a nyilvántartott sebesültek száma pedig 182.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések