A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az európai zöldek felfüggesztik az együttműködést az LMP-vel Vitézy támogatása miatt


Az Európai Zöld Párt támogatja Karácsony Gergelyt, hangsúlyozza a pártcsalád hétfői közleménye, amit a Népszava szemlézett. 

A zöldek csoportja „Európa- és demokráciapárti mozgalomként elkötelezett az Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje elleni harc mellett”. A céljaik eléréséhez létfontosságúnak tartják a budapesti főpolgármester újrázását, míg szerintük az LMP döntése, hogy Vitézy Dávidot, „a Fidesz-kormány egy volt államtitkárát támogassa, világosan szembe megy ezekkel az elvekkel”.

A fejlemények fényében a csoport „egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármestert támogatja a közelgő önkormányzati választáson, és elhatárolódik” az LMP lépésétől. „Elővigyázatossági intézkedésként” felfüggeszti a politikai együttműködést a júniusi európai parlamenti választási kampányban és továbbra is figyeli az eseményeket.

Az Európai Zöld Párt honlapja szerint Magyarországról az LMP teljes jogú, a Párbeszéd társult tag. Az Európai Parlamentben mindkét pártból a Zöldek frakciójában ültek, amikor legutóbb volt képviselőjük a testületben.

A Népszava szerint az európai pártcsalád február eleji kongresszusán feszült hangon vonták kérdőre az LMP-t Vitézy támogatása miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések